Brexit. Jean Claude Junker: Avem un acord!

0
576
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com
FOTO: TeroVesalainen/Pixabay.com

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexit și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere să susțină acordul.

De altfel, ieri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că sunt „gata” bazele unui acord asupra Brexit și se va concretiza în următoarele ore. „Bazele unui acord sunt gata și, teoretic, mâine (n.r. – azi) putem aproba acest acord cu Marea Britanie. (…) Teoretic, în șapte-opt ore totul va fi clar”, a declarat Donal Tusk.

Negocierile pentru Brexit au fost reluate între liderii UE și reprezentanții Marii Britanii miercuri dimineață, la Bruxelles. Și marți a fost o întâlnire lungă între negocietorii pentru Brexit. Acum, după acest pas, acordul trebuie să fie aprobat de liderii Uniunii Europene, votat în Parlamentul britanic și apoi să fie ratificat și în Parlamentul european.

Pentru a nu avea probleme după Brexit, românii care lucrează în Marea Britanie trebuie să aplice pentru a primi statutul de ședere în Regatul Unit.

Cabinetul de la Londra s-a gândit deja la planul de după ieșirea din UE.

Ministerul de Interne a anunțat că până acum s-au înregistrat 1,8 milioane de europeni. Termenul maxim până la care se poate aplica este 30 iunie 2021, dacă va fi un acord.

Ministerul Afacerilor Externe din România informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status).

Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.