Rețeta germană de Guguluf, un delicios desert recomandat și de Sanda Marin

0
2706
Rețetă germană de guguluf FOTO: manfredrichter/ Pixabay.com
Rețetă germană de guguluf FOTO: manfredrichter/ Pixabay.com

Rețeta germană de Guguluf este atât de delicioasă încât a convins-o și pe celebra Sanda Marin să o includă în cartea sa foarte populară.

Guguluf ar veni dintr-o combinație a cuvintelor din limba germană Gugelhupf („scufie” la modă în Evul Mediu în Germania), iar Hupf (Hefe) înseamnă „drojdie (de panificație).

Mai există și o teorie că ar veni de la cuvântul german Kugelhut, unde Kugel semnifică „bilă”, „bulgăr”, iar Hut semnifică „pălărie”.

Însă ce e cel mai important de precizat e că Guguluf este o prăjitură care seamănă ca formă cu un turban, acoperită cu stafide și preparată într-o matriță de ceramică, de obicei.

Rețea de Guguluf este foarte populară în partea sudică a Germaniei, Alsacia, Austria și Republica Cehă.

Ingrediente pentru rețeta germană de guguluf: 400 de grame de făină, 2 linguri de zahăr pudră, 4 ouă, 175 de grame de unt, 2 linguri de lapte, 25 de grame de drojdie, vanilie, jumătate de linguiță de sare, 50 de grame de stafide, o lingură de rom, 100 de grame de migdale tăiate și puțin unt pe care să-l folosiți la uns tava.

Rețeta germană de guguluf. Mod de preparare

Rețeta germană de guguluf se prepară destul de ușor. Sfatul cofetarilor pentru ca această prăjitură să crească frumos este ca ingredientele să fie ținute o perioadă la temperatura camerei în care să fie mai cald. Prin urmare, după ce le scoateți din frigider, țineți-le cam o oră pe masă.

Începeți prin cernerea făinii într-un vas generos. Faceți mijloc și puneți sarea și zahărul pudră. Într-un vas separat înmuiați drojdia și omogenizați cu puțin lapte călduț. Atenție, laptele nu trebuie să fie fierbinte pentru că se opărește drojdia și nu mai crește aluatul.

După ce ați făcut omogenizarea drojdiei cu laptele turnați rezultatul în mijlocul făinii. Apoi adăugați ouăle întregi și untul moale pentru că a stat la temperatura camerei. Începeți să frământați ușor cu mâna, iar la final adăugați stafidele și o lingură de rom.

Rețeta germană de guguluf. Cât se ține la cuptor

Aluatul frământat trebuie să fie moale. În timp ce frământați, periodic presărați pe mâini făină ca să nu se prindă aluatul de mâini și să-l puteți pune în formă.

Formele în care se face guguluful sunt din lut, au o gaură în mijloc și se găsesc și la olarii de la noi. Forma trebuie unsă cu unt înainte să se pună aluatul. Pe fundul formei, dar și pe pereți se presară migdalele curățate și tăiate în lung. Se lasă să crească la loc cald și ferit de curent.

Apoi, după ce a crescut, se unge cu ou și se pune la cuptor, la foc potrivit  cam o oră. Dacă se rumenește deasupra înainte de o oră se acoperă cu hârtie de copt umezită. Când se scoate de la cuptor se răstoarnă și se presară cu zahăr pudră.

Există și alte rețete de guguluf:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.