Ce salarii au românii în Italia și câți bani trimit în fiecare an la buget

0
588
FOTO: Gellinger/Pixabay.com
FOTO: Gellinger/Pixabay.com

Raportul anual cu privire la economia imigraţiei făcut în Italia arată că străinii aduc 9% din PIB-ul Peninsulei. Din totalul străinilor, 23% sunt români. Studiul arată că românii aduc cea mai valoroasă contribuție la sistemul italian. Potrivit Hotnews.ro, care citează informații din raport, 600.000 de români cu vârsta între 15 și 64 de ani lucrează și plătesc, an de an, taxe și impozite în Italia.

La mare distanță urmează albanezii (170.000) și cinezii (152.000). Studiul estimează că românii aduc venituri de 6,51 miliarde de euro la bugetul Italiei.

Venitul meiu anual al românilor, potrivit declarațiilor fiscale, este de aproximativ 11.000 de euro. Albanezii câștigă, în medie, aproape 14.000 de euro pe an, iar marocanii – 12.200 de euro.

Mai trebuie specificat și că mulți români lucrează la negru sau au mai multe ore lucrate care nu sunt trecute în contracte.

Românii din Italia sunt și în topul celor mai activi întreprinzători străini. Au 70.000 de firme deschis, din care mai mult de jumătate sunt în domeniul construcțiilor. Pe primele două locuri sunt chinezii (73.000 de firme) și marocanii (72.630).

Potrivit statisticilor, în ultimii 10 ani, aproximativ 500.000 de italieni, dintre care jumătate au fost tineri, au emigrat în alte țări. Economiștii au calculat o pierdere de aproximativ 16 miliarde de euro pentru PIB-ul Italiei.

Și nu doar italienii pleacă, ci și străinii. În ultimii ani, mii de români au plecat în alte țări în UE. Preferată, atât pentru italieni, cât și pentru ceilalți străini, a fost Marea Britanie. De asemenea, mulți s-au mutat în Germania, cea mai mare putere economică a Europei.

Potrivit cercetătorilor care au realizat raportul, unul dintre motivele pentru care străinii nu mai vin în Italia pentru a-și construi un viitor este și pentru că a crescut nivelul de intoleranță față de cei veniți de afară și a stereotipurilor legate de imigranți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.