Boris Johnson ar putea reveni asupra refuzului de prelungire a perioadei post-Brexit

0
454
Boris Johnson FOTO: mattbuck/Wikimedia Commons
Boris Johnson FOTO: mattbuck/Wikimedia Commons

Comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, spune într-un interviu pentru „Irish Times” că premierul britanic Boris Johnson ar putea reveni asupra refuzului său de a prelungi perioada de tranziție post-Brexit.

„În trecut, l-am văzut pe prim-ministru spunând că ar prefera mai curând „să moară într-un șanț” decât să accepte o amânare a datei Brexit, apoi el însă imediat a acceptat acest lucru”, spune comisarul irlandez.
„În același fel, nu cred că prim-ministrul Johnson va muri într-un șanț pentru a respecta termenul pentru viitoarea relație pe care Londra și Bruxellesul trebuie s-o negocieze după Brexit”, adaugă Phil Hogan.
Data pentru Brexit a fost stabilită pentru 31 ianuarie. Atunci va începe o perioadă de tranziție care va dura până la sfârșitul lui 2020, în timpul căreia Regatul Unit va rămâne membru al uniunii vamale și al pieței interne, însă fără a participa la procesul decizional al UE.

Șapte proiecte de lege care au legătură cu Brexit-ul au fost anunțate în programul de guvernare al Executivului condus de prim ministrul Boris Johnson. Unul dintre cele mai importante este legat de sistemul prin care se va reglementa imigrația în Regat.

Una dintre prevederi precizează că nu se va mai ține cont de țara din care provine imigrantul, ci de alți factori precum vârsta sau calificarea. Pe baza unor criterii, acesta va primi un număr de puncte.

De exemplu, în Australia, unde există un astfel de program, cu cât solicitantul este mai tânăr, cu atât primește mai multe puncte. Cei de peste 50 de ani nu primesc aproape niciun punct. Prin implementarea unui astfel de tip de sistem, Guvernul lui Boris Johnson susține că vrea să aducă în Regat forță de muncă calificată în sectoare în care este nevoie de profesioniști.

Străinii care se află acum în Marea Britanie trebuie să se înscrie pentru a solicita drept de rezidență în Regatul Unit. Până acum, peste 410.000 de cetățeni români au depus cerere de rezidență.

Cererea pe internet pentru „Settlement Scheme” presupune dovedirea identității persoanei, dovada perioadei de aflare în UK și un control de cazier. În caz de răspun favorabil, solicitantul primește un certificat digital.

În cazul în care Brexit-ul se va produce la începutul anului viitor, cetățenii UE vor avea ca termen limită de înregistrare pe „Settlement Scheme” data de 30 iunie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.