Anchetă BBC: „Sclavi” români sunt cumpărați pentru șantiere din Londra

0
596
FOTO: danisampa/Pixabay.com
FOTO: danisampa/Pixabay.com

Jurnaliști BBC în colaborare cu o echipă Construction News au realizat o anchetă în urma căreia au demonstrat cât de ușor pot fi cumpărați „sclavi” pentru șantierele din Marea Britanie.

Jurnaliștii britanici s-au dat drept angajatori care căutau forță de muncă pentru șantiere din capitala Marii Britanii. „Avem nevoie de oameni de încredere, fără niciun fel de glumă”, a fost „oferta” unui dintre jurnaliștii sub acoperire pentru un român care i-a oferit forță de muncă.

Românul l-a asigurat pe falsul angajator că nu trebuie să-și facă griji în privința oamenilor și că aceștia vor munci 7 zile din 7, câte 15 ore pe zi, pentru doar 70 de lire sterline, adică 4,5 lire sterline oră, cu mult sub salariul minim din Marea Britanie.

Jurnalistul britanic s-a dat drept investitor imobiliar și a colaborat în investigația sa cu un român, de asemenea, tot jurnalist, care a jucat rolul translatorului.

„Avem nevoie de câțiva oameni. Avem deschise două șantiere și avem nevoie de cineva care să ne dea oameni. Trebuie să lucrați șapte zile din șapte, multe ore”, a spus falsul angajator.

Cel care s-a dat drept șeful echipei a răspuns prompt: „Nicio problemă, boss”. Apoi, jurnaliștii britanici și-au dat seama că românii care negociau nu le ofereau mână de lucru care să respecte reglementările legale, ci sclavi. În negociere nu s-a ținut cont de condițiile de lucru, spațiu de cazare, program sau bani.

Mai exact, falsul angajator le-a spus că lucrătorii ar fi fost nevoiți să locuiască în rulote și să lucreze în condiții periculoase, după un program prelungit și pe bani puțini. Cu toate acestea, așa-zisul șef de echipă nu a stat prea mult pe gânduri și a acceptat.

Investigația urmează să fie difuzată, în curând, pe BBC Three.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.