Legenda cozonacului italian Panettone

Legenda cozonacului italian Panettone, desertul preferat al italienilor, porneste din orasul Milano, inca de acum cateva secole.

0
1253

Legenda cozonacului italian Panettone, desertul preferat al italienilor, porneste din orasul Milano, inca de acum cateva secole.
Povestile in jurul acestui desert sunt numeroase, iar celebritatea lui a depasit demult granitele Italiei.
O prima legenda vorbeste despre un cavaler din Milano, pe nume Ughetto degli Atellani, care se indragosteste de Adalgisa, fiica unui modest patiser pe nume Toni. Pentru a o cuceri pe iubita lui, cavalerul se deghizeaza in patiser si inventeaza o noua paine. In afara de ingredientele clasice, el adauga stafide si bucati confiate de coaja de citrice.
Noul desert ajunge si la masa ducelui de Milano de la acea vreme (1452-1508) care autorizeaza casatoria celor doi si il incurajeaza pe cavaler sa deschida o patiserie noua: Pan del Ton (Painea lui Toni).

Legenda cozonacului italian Panettone

O alta varianta a povestii se petrece tot la Milano, la curtea ducelui de MIlano Ludovico Sforza.
In prag de sarbatoare, in timp ce personalul din bucatarie se pregateau sa serveasca cina numerosilor oaspeti de la curte, un scurt moment de neatentie avea sa se transforme in ceva spectaculos.
In bucatarie, ramasese doar Toni, un baietel de doar 12 ani, cel mai tanar slujitor de la curtea ducelui.
Sefl bucatar l-a rugat sa fie atent la painea de cuptor cand se coace, pana se ocupa el de alte preparate. Toni, insa, toropit din cauza caldurii, a adormit pe scaun, chiar langa cuptorul in care se cocea painea.
Un nor de fum gros a inceput sa iasa din cuptor, iar bucatarul sef a intrat in stare de panica atunci cand a vazut ca nu avea ce paine sa serveasca la masa.
In incercarea de a repara situatia, Toni a vazut niste aluat ramas pe masa si s-a decis sa improvizeze o noua paine, pe care a mai indulcit-o cu putina miere si bucati confiate de coaja de portocala.
Cand ducele a aflat de painea arsa si-a pierdut cumpatul, mai ales ca isi dorea sa ii impresioneze pe toti oaspetii sai.
Cu capul plecat, Toni a spus ca preparase un nou desert si i-a intins painea indulcita cu miere si fructe confiate.
Oaspetii, dar si ducele, au ramas impresionati de gustul fraged, dulceag, al desertului si au cerut mai mult. De atunci, numele preparatului a ramas „pan di Toni” (Painea lui Toni) sau panettone.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.