Brexit. Câți români au cerut rezidență în Marea Britanie până acum

0
498
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, anunţă, într-o postare pe Twitter, că românii care locuiesc în Marea Britanie vor avea timp până la finalul anului 2020 să se înregistreze pentru statutul de rezidență.

„Vești însorite de la Londra, în pofida ceții Brexit. Cu ocazia unei convorbiri telefonice, ministrul de stat pentru Europa, Chris Pincher, a reconfirmat drepturile cetățenilor europeni/români care locuiesc în Marea Britanie, chiar și în cazul unui Brexit fără acord, l-am asigurat de reciprocitate în ceea ce privește cetățenii britanici. (…)

Angajamentele Guvernului Marii Britanii sunt confirmate, toți cetățenii europeni/români care locuiesc în Marea Britanie la data Brexit au timp până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru statutul de settled or pre-settled, drepturile lor sunt menținute”, scria ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, pe Facebook.

Acest program este destinat cetățenilor comunitari, gândit de Departamentul pentru Ieșirea din Uniunea Europeană și Ministerul de Interne.

Potrivit RFI, în prezent, în Marea Britanie trăiesc aproximativ 1,8 milioane de cetățeni din state membre UE. Dintre aceștia, până acum, peste 280.000 de români au făcut cerere de stabilire în Regat, după Brexit.

Numărul de solicitări urmează datele oficiale publicate în mai 2019 privind numărul total de cetățeni UE aflați în UK, circa 3,2 milioane, dintre care cei mai numeroși sunt polonezii – peste 900000, urmați de români – 415000.

Din solicitările înaintate până la 30 septembrie 2019, 61% au primit statut stabilit, 38% statut pre-stabilit și restul au fost respinse ca nepotrivite.

Potrivit schemei de stabilire a guvernului britanic orice cetățean UE aflat pe teritoriul UK poate face cerere de stabilire – dacă se află de mai mult de cinci ani aici sau de pre-stabilire dacă se află de mai puțin de cinci.

Statutul stabilit dă dreptul la rezidență permanentă, în timp ce statutul pre-stabilit dă dreptul la rezidență temporară, urmând ca la împlinirea a cinci ani să se poate face cerere de rezidență permanentă. Pentru cerere sunt necesare trei elemente: 1) dovada identității persoanei; 2) dovada duratei de aflare în UK; 3) control de cazier judiciar.

Scandal în guvernul Marii Britanii pe tema Brexit-ului

Premierul Boris Johnson se confruntă cu mari probleme în guvernul pe care îl conduce. Mai mulți miniștri ar intenționa să demisioneze, acuzându-l pe Johnson că direcționează Marea Britanie către un Brexit fără acord.

Potrivit cotidianului The Times, secretarul pentru cultură, Nicky Morgan, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Julian Smith, secretarul pentru Justiţie, Robert Buckland, ministrul Sănătății, Matt Hancock, şi procurorul general Geoffrey Cox sunt printre cei care ar dori să-și dea demisia în următoarea perioadă.

Situația s-ar putea complica și în Partidul Conservator. Un ministru, sub anonimat, a spus pentru The Times că un număr considerabil de parlamentari din partidul lui Boris Johnson ar putea demisiona din Parlament în cazul unui Brexit fără acord.

Financial Times scrie că aproximativ 50 de deputați ai partidului s-au revoltat împotriva soluției alegerilor generale care promite să se continue pe calea unui Brexit fără acord. Soarta Brexit-ului este în continuare incertă. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la data la care, oficial, dacă nu se decide o nouă amânare, Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.