Cum obtii cetatenia in Marea Britanie. Fiecare pas pe care trebuie sa il faci ca sa devii cetatean britanic

Cum obtii cetatenia in Marea Britanie. Fiecare pas pe care trebuie sa il faci ca sa devii cetatean britanic. Cel mai important document de identitate al unui cetatean britanic este pasaportul britanic.

0
11204
25637897 - british passport and map of europe

Cel mai important document de identitate al unui cetatean britanic este pasaportul britanic.
Avantajele statutului de britanic implica libertate, viata prospera si dreptul de a calatori. Cu toatea astea, procesul de obtinere al cetateniei este unul anevoios si implica 72 de luni de asteptare.

Cum obtii cetatenia in Marea Britanie. Fiecare pas pe care trebuie sa il faci ca sa devii cetatean britanic

Cetatenia britanica se poate obtine pe 5 cai, comform legislatiei actuale aflate in vigoare in Regatul Unit

  • prin nastere in Marea Britanie din parinti cetateni ai acestei tari sau rezidenti permanenti ai regatului (lex soli);
  • prin descendenta, cand unul dintre parinti este cetatean britanic, indiferent de modul în care acesta a obtinut calitatea de cetatean al Regatului Unit (lex sanguinus);
  • prin naturalizare;
  • prin inregistrare;
  • prin adoptie.

Naturalizarea. Cum obtii cetatenia in Marea Britanie. Fiecare pas pe care trebuie sa il faci ca sa devii cetatean britanic

Potrivit informatiilor prezentate de diasporaro.com, cea mai utilizata metoda de dobandire a cetateniei britanice de catre imigranti este prin naturalizare. Astfel, persoanele care nu sunt casatorite cu un cetatean britanic, vor fi naturalizate ca cetateni cu drepturi depline in Regatul Unit daca pot dovedi ca au indeplinit urmatoarele conditii.

  • au avut cinci ani consecutivi de rezidenta legala in Marea Britanie;
  • au avut in plus, pentru o perioada de minim 12 luni, drept de sedere permanenta (Indefinite Leave to Remain) sau de rezidenta permanenta (Permanent Rezidency) pe teritoriul Regatului Unit;
  • intentioneaza sa continue sa traiasca in aceasta tara sau sa munceasca in strainatate in favoarea Guvernului ori a unor corporatii sau asociatii britanice;
  • sa satisfaca standardele de comportament luate in considerare pentru orice persoana apreciata ca un cetatean bun si onest al Marii Britanii;
  • sa faca dovada ca a acumulat cunostinte suficiente de vorbire a limbii engleze si de intelegere a modului de viata britanic.

Depunerea actelor: Cum obtii cetatenia in Marea Britanie. Fiecare pas pe care trebuie sa il faci ca sa devii cetatean britanic

Cererea pentru acordarea cetateniei prin naturalizare poate fi depusa de orice roman, la cel putin un an dupa obtinerea dreptului de rezidenta. Puteti face o in solicitare de la functionarii Home Office (Ministerul britanic de Interne) formularul AN pentru naturalizarea ca cetatean britanic.

Un alt aspect important este testul de cunostinte generale despre civilizatia britanica. Acest test este obligatoriu si contine 24 de intrebari referitoare la trei capitole din lucrarea „Life in the United Kingdom. A journey to Citizenship” („Viata în Regatul Unit. Incursiune în cetatenia britanica”).
Testarea cunostintelor de limba engleza face parte din procesul de acordare a cetateniei britanice. Singurii care nu vor fi supusi acestui test sunt romanii care dovedesc ca se descurca foarte bine conversational la limba engleza.
Achitarea unei taxe de 906 de lire sterline pentru aplicatia pentru obtinerea cetateniei. In acest fel, doar cei care isi doresc cu adevarat sa devina cetateni britanici vor aplica pentru aceasta taxa destul de costisitoare.
Juramantul de credinta. Din 1 ianuarie 2004, toate persoanele care solicita si obtin cetatenia britanica prin naturalizare, dupa implinirea vârstei de 18 ani, trebuie sa participe la ceremonia acordarii calitatii de cetatean al Regatului Unit. Ele vor face in acest cadru un juramant de credinta fata de monarhia britanica si isi vor lua un angajament public fata de autoritatea acestui stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.