Obiceiuri si traditii din Romania

Fiecare anotimp aduce odata cu el noi traditii si obiceiuri pe care romanii inca le urmeaza cu sfintenie, mai ales in zonele rurale, acolo unde numeroase obiceiuri si traditii din Romania inca se pastreaza la fel ca acum cateva decenii, transmise din bunici si strabunici.

0
3292

Fiecare anotimp aduce odata cu el noi traditii si obiceiuri pe care romanii inca le urmeaza cu sfintenie, mai ales in zonele rurale, acolo unde numeroase obiceiuri si traditii din Romania inca se pastreaza la fel ca acum cateva decenii, transmise din bunici si strabunici.
Desi aflati la kilometri departare, romanii de pretutindeni inca mai urmeaza cu drag numeroase obiceiuri si traditii care le aduc aminte de casa.

Martisor
Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii, al revenirii la viata. Daca la inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda, mai tarziu, el a aparut sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum, margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul.
Legenda spune ca in timp ce umbla cu oile prin padure si torcand lana din furca, Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o gaura si a legat-o cu un fir de ata. Acest lucru se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul pana in zilele prezente, potrivit traditii.ro.
In fiecare an, Martisorul ramane unul din cele mai indragite obiceiuri si traditii din Romania.

Colindatul si mastile de Craciun

Desi este considerat un ritual pagan, colindatul si grupurile de mascati care colinda ulitele pline de nameti formeaza unul din cele mai frumoase obiceiuri si traditii din Romania.
Colindatul incepe la data de 24 decembrie si poate sa continue pentru 2-3 zile, in functie de regiune. Daca in Moldova exista regula ca dimineata sa colinde copiii mici, spre dupa masa, scolarii, iar spre seara colindau cei tineri, in Maramures are loc „Jocul Mosilor” – colindarea de catre colindatori deghizati cu masti, pentru a ura fericire si sanatate gazdelor, conform ghiduri-turistice.info.

Invierea

Extrem de importanta pentru crestinii ortodocsi este sarbatoarea Invierii. Potrivit traditiei, in noaptea de dinainte de Paste, crestinii isi pun straie noi, iau cate o lumanare si merg la biserica sa ia lumina de la preot. Cand preotul rosteste „Hritos a inviat!”, toti cei prezenti raspund: „Adevarat a inviat”, raspunsul fiind o recunoastere a Invierii lui Iisus Hristos. Apoi, crestinii merg la cimitir sa aprinda lumanari celor dragi care au trecut in nefiinta si ciocnesc oua rosii, culoarea simbolizand sangele lui Iisus rastignit pe cruce.
Obiceiurile si traditiile din Romania sunt cu atat mai frumoase cu cat difera in fiecare zona in parte.
In Bucovina, fetele se duc in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa, iar a doua zi, ele isi spala chipul cu aceasta apa, pentru a fi frumoase tot anul, in timp ce in Moldova, in prima dimineata de Paste, crestinii trebuie sa isi clateasca fata cu apa dintr-un bol in care s-au tinut monezi si sa isi atinga obrajii cu oua rosii pentru a avea un an imbelsugat.

Sanzienele sau „noaptea in care se deschis cerurile”

Pe 24 iunie romanii sarbatoresc Sanzienele, recunoscute in mitologia populara ca fiind zanele care plutesc in vazduh si impanzesc pamantul in noaptea de 23 spre 24 iunie. Este o sarbatoare a iubirii, in care fetele nemaritate isi pot afla sortitul care le va duce la altar.
In timp ce femeile culeg flori de pe camp cu care trebuie sa-si impleteasca cununi. Potrivit acestor obiceiuri si traditii din Romania, se spune ca tinerele nemaritate trebuie sa-si arunce coronitele peste casa, iar daca se lovesc sau ajung sa se agate de horn, atunci urmeaza sa se marite in cel mai scurt timp.

Pazitul Usturoiului

Unul din ritualurile care fac parte din cele mai vechi obiceiuri si traditii din Romania este „Pazitul Usturoiului”, sarbatorita in Noaptea Sfantului Andrei, la data de 29 spre 30 noiembrie.
Potrivit descopera.ro, inca din timpurile vechi, sarbatorea era menita sa indeparteze spiritele rele, la apropierea iernii.
Astfel, fetele aduceau acasa legaturi de usturoi adunate intr-o covata si pazite toate noaptea de o femeie batrana. Tinerii petreceau toata noaptea zgomotos, iar dimineata, batrana le impartea usuturoiul „pazit”, menit sa ii tina departe de farmece si duhuri rele in cursul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.