Cine este noul ambasador al României în Israel

0
478
Radu Ioanid, noul ambasador al României în Israel FOTO: Captură video Digi24
Radu Ioanid, noul ambasador al României în Israel FOTO: Captură video Digi24

Președintele României a semnat decretul prin care Radu Ioanid este acreditat în calitate de ambasador al României în Israel, cu reședința la Tel Aviv.

România nu mai avea ambasador în Israel de doi ani. Radu Ioanid a primit săptămâna trecută favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite de politică externă pentru acreditarea sa în calitate de ambasador al României în Israel.

Radu Ioanid s-a născut în 11 iulie 1953 în România. A obținut diploma de Master în Sociologie (1976), acordată de Universitatea din București și titlul de Doctor în Filosofie (1983), acordat de Universitatea din Cluj.

A emigrat din România în martie 1987 și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Este Doctor în Istorie (1995) la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris.

Din decembrie 1990 până în septembrie 2000 a deținut diverse funcții manageriale și de cercetare la Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. A fost vice-președinte al Comisiei Internaționale pentru Studiul Holocaustului în România, prezidată de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-noiembrie 2004. Din septembrie 2000 este director al „International Archival Programs Division” din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Iohannis anunțase intenția de a-l numi pe Ioanid ambasador în Israel la sfârșitul anului trecut.

„Această chestiune (numirea unui ambasador în Israel – n.red.) a fost în atenția mea tot timpul și pot să vă spun astăzi că intenționez să îl promovez în această poziție pe Radu Ioanid, care va intra în procedurile diplomatice poate chiar în săptămâna asta și la începutul anului să avem un ambasador al nostru în Israel”, promitea Klaus Iohannis, pe 17 decembrie, după o întalnire cu Adrian Zuckerman, noul ambasador al SUA în România.

În luna septembrie a anului trecut, rabinul Comunității Evreilor Originari din România, Josef Wasserman, a făcut un apel să se ajungă la un consens politic în vederea deemnării ambasadorului României în Israel.

„Vreau să fiu clar: Lipsa unui ambasador pe un timp așa de lung – peste trei ani – nu este o diplomă de onoare pentru România. Eu nu pot da niciun răspuns atunci când sunt întrebat, de multe ori pe an, în cadrul diverselor activități din Ierusalim – cum s-ar fi simțit România dacă Israelul n-ar fi trimis ambasador timp de trei ani”, a spus rabinul atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.