Cum obtii ajutor de somaj in Suedia

Romanii care vor sa obtina ajutor de somaj in Suedia trebuie sa intruneasca anumite conditii de baza, mai ales ca legislatia suedeza pentru asigurari de somaj difera de cea a altor tari.

0
1590

Romanii care vor sa obtina ajutor de somaj in Suedia trebuie sa intruneasca anumite conditii de baza, mai ales ca legislatia suedeza pentru asigurari de somaj difera de cea a altor tari.

Astfel, asigurarile de somaj suedeze consta in doua tipuri de asigurari: asigurari de somaj conform ultimului venit, dar si asigurari de somaj de baza, potrivit portalului mmuncii.ro.

Ce trebuie sa faci pentru a obtine ajutor de somaj In Suedia

Asigurarea de somaj conform venitului avut anterior se calculeaza astfel: 80% din venit, max 680 sek/zi impozabil, 5 zile pe saptamina. Pentru a te califica in acest sistem trebuie sa fii membru intr-o casa de somaj de cel putin un an si sa indeplinesti conditia de calificare in sistemul de somaj ca perioada lucrata.

Pentru cei care doresc sa solicite ajutor de somaj in Suedia, iata cateva din conditiile care trebuiesc respectate:

– solicitantul trebuie sa aiba varsta de peste 20 de ani si sa fie in somaj total sau partial
-sa fie apt de munca si disponibil cel putin 3 ore pe zi si cel putin 17 ore pe saptamana
-sa fie pregatit sa accepte oferta de munca potrivita
-sa fie activ in cautarea unui loc de munca potrivit
-sa fie inregistrat ca si cautator de loc de munca la Serviciile Publice de Ocupare

Cum devii membru al unui Fond de Asigurari de Somaj din Suedia?

Daca doriti sa primiti ajutor de somaj in Suedia este indicat sa faceti parte dintr-un astfel de Fond. Fondurile de Asigurari de Somaj sunt organizatii independente, dar cele mai multe lucreaza cu organizatii sindicale sau ale patronatelor.

Pentru a deveni membru trebuie sa fi lucrat cel putin 4 saptamani intr-o perioada consecutiva de 5 saptamani (cel putin 17 ore pe saptamana), dar si sa achitati o taxa de membru.

Ajutor de somaj in Suedia pentru cei care nu sunt membri al unui Fond de Asigurari de Somaj

Potrivit suediainfo.net, statul ofera maxim 320 sek/zi impozabil, 5 zile pe saptamina. Acest sistem este rezervat celor care nu sunt membri intr-o casa de somaj sau care nu indeplinesc conditiile de calificare pentru asigurarea de somaj conform venitului avut anterior.
Conditiile de calificare pentru a primi ajutor de somaj in Suedia consta in munca remunerata de cel putin 6 luni (minim 80 de ore in fiecare luna) sau cel putin 480 de ore de munca pe operioada neintrerupta de 6 luni.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.