Doi români veniți în Spania la cules de usturoi au ajuns sclavi

0
535
FOTO: Guardia Civil
FOTO: Guardia Civil

Doi români care au plecat la muncă în Spania, la cules de usturoi, au ajuns să trăiască într-un cort improvizat și să fie exploatați de dimineața până noaptea. Acestora li se promises contracte de muncă bine plătite, cazare și mâncare.

Cazul a fost descoperit de polițiștii Gărzii Civile spaniole, împreună cu membrii unei asociații. Cei doi români au fost exploatați în zona Cuellar. Autoritățile spaniole au arestat două persoane pe care le acuză că i-au exploatat pe români.

Cei doi munceau de la 8 dimineața până la 8 seara și erau duși sub supraveghere într-un cort în care dormeau. Au lucrat așa, fără nicio zi de pauză, timp de o lună, până când membrii asociației Benemerita au observat acest caz și a anunțat autoritățile.

Nu este primul caz de acest gen în care românii sunt obligați să muncească în condiții mizere. În urmă cu o săptămână, Garda Civilă spaniolă a reușit să destructureze o organizație infracțională care explota muncitori români și din Republica Moldova.

În timpul unei operațiuni de mare amploare au fost descoperite 145 de victime ale traficului de persoane, dintre care 18 au fost identificate și ulterior eliberate și transferate la diferite ONG-uri.

Anchetatorii spun că organizația infracțională a ajuns să controleze peste 600 de victime ale traficului de persoane, capturate pentru a fi exploatate la cules de măsline, struguri și diverse alte munci agricole.

În total, au fost arestate 16 persoane, iar dintre acestea cinci sunt cercetate pentru fapte grave, precum trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, de spălare de bani și apartenență la o organizație infracțională. Operațiunea s-a desfășurat în provinciile Jaen, Huelva, Cordoba, Badajoz şi Albacete.

Printre cei reținuți de oamenii legii se află și oameni de afaceri din diferite provincii spaniole, care profitau direct de munca ilegal prestată de victime. Organizația recruta persoane din Europa de Est, în special din România și Republica Moldova. Victimele erau în general racolate prin intermediul anunțurilor din ziare sau pe internet. Li se promitea salarii mari și condiții excelente de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.