Romani celebri in lume: Dumitru Prunariu

Romani celebri in lume: Dumitru Prunariu este primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiu. Romanul originar din Brasov a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.

0
1646

Romani celebri in lume: Dumitru Prunariu este primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatiu. Romanul originar din Brasov a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.

Romani celebri in lume: Dumitru Prunariu, fascinat inca din copilarie de aparatele de zbor

S-a nascut la data de 27 septembrie 1952, la Brasov, iar pasiunea pentru cosmos a dezvoltat-o inca din copilarie, atunci cand ideea de zbor a inceput sa il atraga. Isi doreste sa devina constructor de aparate de zbor, iar la varsta de 17 ani a castigat locul I la concursul de creatii tehnice „Minitehnicus”.
„De mic copil mi-am dorit sa zbor. Inchideam ochii si simteam ca plutesc peste munti, vai, descopeream lumi noi. M-au fascinat intotdeauna abisul albastru, inăltimile infinite. In final, am ajuns sa zbor in Cosmos”, povestea el, in cadrul unui interviu.

Romani celebri in lume: Dumitru Prunariu s-a pregatit 4 ani pentru a zbura in Cosmos

In anul 1977 au inceput sa se faca primele selectionari pentru programul de zboruri cosmice Intercosmos. Programul era initiat de URSS si se adresa tarilor aliate socialiste.
Aproape 150 de candidati aveau sa intre in aceasta competitie eliminatorie, dintre care 17 veneau din Romania. Pe langa conditia medicala si psihologica, principala cerinta era ca cel ales sa aiba studii tehnice superioare.
Cei 17 voluntari romani au fost toti respinsi, iar motivul respingerii in cazul lui Prunariu a avut de-a face cu o gripa recenta, care i-a cauzat perturbatii ale parametrilor inimii la probele de efort.
La doua luni de la respingere, dosarele a cinci candidati au fost reluate, dintre care si cel al lui Dumitru Prunariu.
La data de 1 ianuarie 1978, erau selectionați trei candidati ca membri ai grupului de candidati cosmonauti pentru misiunea spatiala Romano-Sovietice Intercosmos. Cei trei candidati erau ing. Dumitru-Dorin Prunariu, ing. Cristian Guran si capitanul ing. Mitica Dediu.
Dupa ce Cristian Guran a fost eliminat din cauza unor probleme de sanatate, Prunariu si Dediu s-au pregatit timp de 3 ani, intr-un program special, desfasurat la Moscova.
La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat in mod oficial ca primul nominalizat in cadrul zborului spatial romno-sovietic, alaturi de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj.
Conform planificarii zborurilor Intercosmos zborul avea sa dureze aproape 8 zile, intre 14 mai – 22 mai 1981.
„Ma trezeam aproape regulat pe la 5 – 5,30 dimineata de durere ai simțeam nevoia imediata de a ma misca. In timpul liber, cam o oră și jumătate pe zi mă uitam prin hublourile statiei cosmice admirand frumusetile Pamantului. Spuneam ca mergem „la plaja” pentru ca Soarele ardea rapid și puternic. Televiziunea romana ne pregatise si ea un program artistic pe niste benzi de video aflat atunci in faza primitiva, dar nu am apucat sa vedem prea mult din el. Uneori udam ceapa verde, „plantata” in carpe umede”, mai povestea el.
La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii.

Romani celebri in lume: Dumitru Prunariu reusea sa puna in umbra chiar si cuplul Elena – Nicolae Ceausescu

Din anul 1981 si pana in anul 1998, Dumitru Prunariu a fost, cu o pauza de aproape doi ani, inspector-sef pentru activitati aerospatiale in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare si apoi al Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene.
O buna perioada de timp, pana in 1989, aparitiile lui Dumitru Prunariu in presa si televiziune au fost interzise, din cauza ca popularitatea lui o eclipsa pe cea a cuplului Ceausescu.
In perioada 1992-1995, Dumitru Prunariu lucreaza prin colaborare externa in calitate de Secretar al Agentiei Spatiale Române. Apoi, intre anii 1995-1998, este membru in Consiliul de administrație al Agentiei Spatiale Romane.
Ca o recunoaștere a activitatii sale de pionierat în domeniul cosmonauticii românești, președintele Romaniei i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare OfițerPrunariu mai este decorat cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler cu insemn pentru militari (2010) si Emblema “Onoarea Armatei Române” acordată de ministrul apararii.

„Am un mare regret, si anume faptul ca acea saptamana petrecuta in Cosmos a fost prea scurta”, a declarat Dumitru Prunariu intr-un interviu recent pentru Libertatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.