Romani celebri in lume: Gheorghe Zamfir

Romani celebri: Gheorghe Zamfir este un celebru naist si compozitor roman, ale carui creatii au ajuns cunoscute pana peste hotare.

0
1391

Romani celebri in lume: Gheorghe Zamfir este un celebru naist si compozitor roman, ale carui creatii au ajuns cunoscute pana peste hotare. Artistul a reusit sa aduca acest instrument la un alt nivel, sa-i largeasca paleta de interpretare muzicala si sa introduca naiul in mai multe stiluri muzicale.

Romani celebri in lume: Gheorghe Zamfir descopera pasiunea pentru nai in timpul scolii


S-a nascut la data de 6 aprilie 1941 la Gaesti, judetul Dambovita, iar la varsta de 14 ani, tatal lui il inscrie la Scoala de Muzica nr 1 din Bucuresti (astazi, Liceul de Muzica „Dinu Lipatti”). Desi parintele sau isi dorea ca micul Gheorghe sa studieze acordeonul, acesta ajunge sa fie acceptat la clasa de nai a profesorului Fanica Luca.C ativa ani mai tarziu, obtine premiul I si titlul de laureat pe tara si reuseste sa inregistreze primele compozitii proprii la nai. Dupa examenul de bacalaureat, Gheorghe Zamfir se inscrie la Conservator, pe care il absolva cu dubla specializare: pedagogie si dirijor pentru cor si orchestra.

Romani celebri in lume: Gheorghe Zamfir, inventator al naiului contrabas

In perioada studentiei, Gheorghe Zamfir reuseste sa obtina premiul I la mai multe competitii internationale, iar apoi devine dirijor al Ansamblului folcloric Ciocarlia, pana in anul 1969, atunci cand isi da demisia. La varsta de 31 de ani, Zamfir inventeaza naiul contrabas, intrument ce se remarca prin cele 30 de tuburi. Artistul reuseste sa obtina cate 9 tonuri pentru fiecare tub, prin modificarea ambusurei. In acest fel, compozitorul reuseste sa interpreteze mai multe genuri muzicale.

Romani celebri in lume: Gheorghe Zamfir si recunoasterea internationala
In anul 1976, melodia „Ete d’amour” devine una din cele mai apreciate melodii ale sale la nivel international, urmata apoi de „Pastorul Singuratic”. Gheorghe Zamfir ajunge sa aiba concerte in SUA, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Canada, Africa de Sud, Scandinavia si intreaga Europa. In perioada 1988-1990 ajunge sa cante de trei ori la Vatican, fiind singurul muzician care a cantat in timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea.

In anul 2000 apare cartea autobiografica „Binecuvantare si blestem”, iar cativa ani mai tarziu confectioneaza naiul numit „Gigantul”, avand 42 de tuburi, 1,35 m inaltime si 1,2 m latime.

Gheorghe Zamfir se poate lauda cu cele 120 de discuri de aur si platina in decursul unei cariere muzicale de peste 50 de ani. La acestea se adauga peste 190 de discuri inregistate si peste 120 de milioane de albume vandute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.