Cât e salariul minim în Germania. Ce taxe se plătesc și cât îți rămâne în mână

0
655
FOTO: moerschy/Pixabay.com
FOTO: moerschy/Pixabay.com

Sunt mulți cei care vor să muncească într-o țară străină sau să-și caute serviciu în alte locuri ale Uniunii Europene și se întreabă cât e salariul minim în Germania. Până la urmă, întrebarea e logică dacă avem în vedere faptul că Germania este cea mai puternică economie a Europei.

Potrivit unei analize Deutsche Welle, venitul mediu brut în 2018 în Germani a fost de 2.950 de euro. Salariul net, adică venitul în mână, după ce s-au plătit taxele, este de 1.945 de euro. Mai exact, față de venitul brut este vorba de o diferență de 33 de procente.

Mai trebuie precizat faptul că taxele sunt graduale, de la 1 la 6, în funcție de mai mulți factor. Contează statutul civil (căsătorit sau necăsătorit), despărțit sau părinte singur, principal întreținător al familiei sau de exercitarea mai multor servicii, cu venituri impozabile.

De exemplu, un tată căsătorit, cu doi copii, principalul întreținător al familiei, cu un venit brut pe lună de 2.948 de euro, plătește următoarele taxe: 167 de euro impozit pe venit, 215 euro (7,65 la sută) pentru asigurarea medicală, 274 de euro (9,3 procente) pentru fondul de pensii, 36 de euro (1,25 la sută) pentru asigurarea de șomaj și 45 de euro (1,5 la sută) pentru asigurarea de îngrijire. După plata tuturor acestora taxe rămâne în mână cu 2.209 euro.

În schimb, o persoană care nu este căsătorită și nu are copii trebuie să plătească taxe mai mari, la care se adaugă o contribuție la fondul de solidaritate, în valoare de 22 de euro. La final, o persoană necăsătorită și fără copii va primi un salariu mediu de 1.944 de euro.

Cât e salariul minim în Germania?

Cei care se întreabă cât e salariul minim în Germania trebuie să știe că se câștigă 9,19 euro pe oră. Însă nu este cel mai mare. Însă nu este cel mai mare din Uniunea Europeană. În Luxemburg se plătește 11,97 de euro pe oră.

Nivelul salariului minim îl depășește pe cel din Germania și în Belgia, Irlanda, Olanda și Franța. De asemenea, mai trebuie precizat și că nu toate statele din UE au un salariu minim stabilit prin lege.

La polul opus, țările din UE cu cele mai mici salarii minime sunt Bulgaria (1,72 euro pe oră), Letonia (2,54 euro), România (2,68) și Ungaria (2,69).

Cei care se întreabă cât e salariul minim în Germania ar trebui să știe și cât e costul mediu al într-o familie germană. Astfel, potrivit unui calcul făcut în 2017, o familie din Germania are nevoie de 2.517 euro pe lună, din care locuința și întreținerea ar reprezenta 900 de euro.

Printre cele mai bine plătite profesii în Germania sunt cele de conducere, medic primar, care câștigă anual, în medie, 120.000 de euro. Salarii mari mai sunt în domenii precum cel financiar sau economic.

La polul opus, cei mai slab plătiți sunt muncitorii necalificați, care lucrează în gastronomie. Aceștia au un venit brut mai mic de 2.000 de euro pe lună. Puțin mai mult câștigă chelnerii, frizerii sau îngrijitorii de bătrâni. Aceștia au salarii brute cuprinse între 2.000 și 2.400 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.