Retete de prajituri ca in Banat

Retete de prajituri ca in Banat, asa cum n-ai mai gustat nicaieri! Banatul este cunoscut pentru gastronomia vasta, iar multe din delicatesele culinare locale sunt imprumutate de la vecinii sarbi sau unguri.

0
3130

Retete de prajituri ca in Banat, asa cum n-ai mai gustat nicaieri! Banatul este cunoscut pentru gastronomia vasta, iar multe din delicatesele culinare locale sunt imprumutate de la vecinii sarbi sau unguri.
Retetele de prajituri au fost preluate de la mosi stramosi, iar astfel de retete sunt nelipsite de pe mesele banatenilor la sarbatorilor importante din an.

Retete de prajituri ca in Banat. Prajitura Cremsnit

Ingrediente:
Aluat:
-250g faina
-70g unt
-50g zahar
-1 lingurita de amoniac
-2 cescute de lapte
250g margarina
Crema:
5 oua,
300 gr. zahar,
160 gr. faina,
50-60 gr. unt,
vanilie – 1 baton sau semintele de la 1 pastaie,
1 l lapte

Mod de preparare:
Se face un aluat normal. Se freaca untul cu zaharul; amoniacul se pune in lapte si se amesteca cu faina apoi se amesteca si pasta obtinuta din zaharul frecat cu unt, se amesteca si se framinta bine. Se fac 2 foi care se coc pe fundul tavii.

Intr-o oala de fiert lapte (cu pereti dubli, intre care este apa), amesteca bine galbenusurile cu 200 gr zahar. Apoi pune faina si putin lapte rece. Intre timp fierbe restul de lapte cu vanilia. Toarna laptele fiert peste compozitia anterioara, amesteca foarte bine si pune pe foc. Este bine sa se amestece continuu compozitia, pentru a nu face cocoloase. Se fierbe (si amesteca) pana se ingrosa bine si pana dispare mirosul de faina cruda.
Se ia de pe foc, adauga untul si amesteca bine. Albusurile se bat spuma iar la sfarsit se adauga 100 gr. zahar si se amesteca cu cealalta compozitie (calda).

Amestecarea se face incet, ca de obicei cand se adauga albusuri spuma. Se pune crema intre foi, dupa care se da la rece pana se intareste. Optional deasupra cremei se poate pune un strat de frisca lichida batuta.

Retete de prajituri ca in Banat. Prajitura Banat

Ingrediente:
– 8 oua
– 350 gr zahar + 2 linguri zahar
– 1/2 cana faina + 8 linguri faina
– 1 plic praf de copt
– 1/2 cana stafide
– 1 cana nuca cocos
– 1 cana visine
– 1 cana nuci macinate
– 1/2 cana alune prajite si tocate
– 1 pachet unt
– 1 fiola esenta vanilie
– 200 gr ciocolata pentru glazura

Blatul:

Cele 8 oua se separa, iar albusurile de bat bat cu 250 gr zahar. Peste albusul batut se adauga stafidele, visinele, alunele prajite si tocate, nuca macinata si nuca de cocos. La final se mai adauga 1/2 cana de faina si 1 plic de praf de copt. Se amesteca totul foarte bine, apoi se rastoarna intr-o tava tapetata cu foaie de copt si se da la cuptorul incins. Se coace timp de 30 min la foc mic.

Foile:
Cele 8 galbenuse se amesteca bine cu 8 linguri faina si 2 linguri zahar. Se obtine un aluat lipicios care se imparte in doua parti egale si se intind 2 foi pe blatul bine infainat. Foile se coc pe dosul aceleiasi tavi.

Crema:

1 pachet de unt se freaca bine cu 100 grame zahar si cu o fiola esenta de vanilie. (Atentie: foile se lucreaza repede, cat sunt caldute, pentru ca sunt foarte casabile!)

Asamblarea prajiturii:

Se pune o foaie ai peste aceasta se intinde jumatate din crema de unt. Peste prima foaie se aseaza foaia de albus. Se unge cu cealalta jumatate de crema de unt si se pune si cea de a doua foaie coapta pe dosul tavii.

Glazura:

200 grame ciocolata se topesc si se amesteca cu 50 grame de unt apoi se toarna peste prajitura si se netezeste bine. Se lasa la rece pana se intareste prajitura, apoi se taie patrate.

Sursa: artaculinara.com

Retete de prajituri ca in Banat. Clatite ”Ana Lugojana”
Ingrediente:
• 250 gr branza de vaci
• 5 oua
• 2 plicuri zahar vanilat
• 200 gr smantana
• 250 gr zahar
• stafide
• unt pentru uns vasul gratinabil

Se fac 8 clatite dintr-un aluat obisnuit din oua, sare, faina si apa minerala.
Branza se amesteca cu un ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele si un plic de zahar vanilat. Separat se separa restul de 4 oua si se amesteca galbenusurile cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana.

Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se ruleaza ca sarmalele. Se aranjeaza intr-un vas termorezistent uns cu unt. Peste ele se toarna amestecul de galbenusuri si smantana si se da la cuptor 7 – 8 minute la 180 grade. Apoi se scot de la cuptor si se adauga deasupra albusurile batute spuma tare cu restul de 120 grame de zahar. Se da din nou la cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.

hotelguru.ro

Retete de prajituri ca in Banat. Prajitura Biegli sau Baigli

Ingrediente:
Pentru aluat

  • 1 kg de faina alba
  • 300 de grame de unt
  • 200 de grame de untura
  • 4 galbenusuri
  • 200 de ml. de lapte
  • 200 de grame de zahar
  • 2 linguri bune de smantana (acra, nu pentru frisca)
  • 40 de grame de drojdie
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • coaja de la 1 lamaie si 1 portocala (sau 2 lamai)
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de sare

Pentru umplutura:

  • 250 de grame de mac macinat+ 250 de grame de nuca macinata (sau 500 de grame fie din una, fie din cealalta)
  • 400 de grame de zahar (care se va imparti in cele doua umpluturi diferite)
  • 2 plicuri cu zahar vanilat
  • 200 de ml. de lapte (la fel, impartit intre cele doua umpluturi diferite)
  • 4 albusuri
  • coaja de la 1 lamaie (in umplutura cu mac)
  • optional: 1 lingura de esenta de rom (in umplutura cu nuca)

In plus:

  • 4 galbenusuri pentru finisat suprafata
  • faina pentru presarat

Mod de preparare:

Daca framantati aluatul la mana, turnati faina, zaharul, sarea si coaja de lamaie intr-un castron. Adaugati toata grasimea (untul si untura de porc) si frecati bine grasimea cu faina pana cand devine o masa omogena cu aspect nisipos. Se adauga apoi maiaua si galbenusurile batute cu smantana apoi si esenta de rom si se framanta bine bine pana cand se obtine un aluat neted care se desface de pe maini. Se face in forma de bila, se inveleste intr-o folie si se da la rece macar o jumatate de ora.

Se pregatesc umpluturile: laptele se imparte in doua craticioare (pt. fiecare umplutura in parte cate 100 de ml.) si se da in clocot cu zaharul. Cand zaharul se dizolva, se adauga nuca respectiv macul macinat si se amesteca energic pana cand se formeaza o compozitie groasa, pastoasa. Se trage de pe foc, in fiecare dintre umpluturi se adauga cate un plic de zahar vanilat, la umplutura de nuca se adauga (optional) o lingura de esenta de rom iar la cea de mac coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine. Albusurile se bat spuma tare si se impart intre cele doua compozitii, amestecandu-se bine. In final, compozitiile trebuie sa aiba o consistenta lipicioasa, fara a curge.

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe planul de lucru presarat cu faina. Se imparte aluatul in 8 parti egale. Din fiecare parte se va intinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22×28 cm. (foaia sa fie subtire de 3 mm. maximum) care se unge cu umplutura.

Se pliaza laturile mai scurte catre interior cu vreo 2-3 cm. asa incat sa nu lase sa iasa umplutura apoi se ruleaza strans cozonacelul.

Se aseaza cate 4 beigli in tava si se ung cu galbenus de ou pe deasupra.

Dupa 5-6 minute de asteptare (sa se zvante putin galbenusul) se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, sa fie bine rumeniti si copti in interior (se probeaza cu scobitoarea).

Sursa: retetecalamama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here