Ministrul Sănătății spune că sunt mulți copii cu autism „datorită” plecării părinților în străinătate

0
491
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a făcut o declarație care a stârnit controverse. Acesta a spus că există o legătură între plecarea românilor la muncă în străinătate și răspândirea fenomenului de autism la copii.

Ministrul Costache a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă comune alături de ministrul Educației Monica Anisie.

Victor Costache a declarat că „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”.

„Cred că avem foarte putine centre şi specialişti în domeniul autismului, nu aş putea să vă spun care sunt în domeniul public şi care sunt în domeniul privat.

Este foarte important ca aceşti copii să fie trataţi corect.

Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, al plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. E o colerare între această afecţiune şi timpul care este petrecut de părinţi cu copii la vârste fragede şi atunci trebui să creştem capacitatea noastră ca ţară de a trata astfel de afecţiuni”, a declarat Victor Costache.

Au apărut și reacții de la părinți ai copiilor cu autism. Psihologul clinician Ana Dragu, „mamă neemigrată”, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Autism Europa şi al Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, a criticat teoria ministrului Sănătății.

Aceasta a trimis un comunicat de presă în care spune că nu există niciun studiu serios care să susțină afirmațiile ministrului. De asemenea, lipsa

interacțiunii cu mama sau o interacțiune disfuncțională cu părinții, așa cum subliniază literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la apariția tulburărilor de atașament. De altfel, autismul nu se vindecă doar de pe urma interacțiunii familiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.