Brexit. Donld Tusk anunță că ar putea exista un acord în „7-8 ore”

0
558
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că sunt „gata” bazele unui acord asupra Brexit și se va concretiza în următoarele ore. „Bazele unui acord sunt gata și, teoretic, mâine putem aproba acest acord cu Marea Britanie. (…) Teoretic, în șapte-opt ore totul va fi clar”, a declarat Donal Tusk, potrivit AFP.

Negocierile pentru Brexit au fost reluate între liderii UE și reprezentanții Marii Britanii miercuri dimineață, la Bruxelles. Și marți a fost o întâlnire lungă între negocietorii pentru Brexit.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, a declarat că „dacă durează, e mai degrabă un lucru pozitiv”. Un oficial britanic a declarat, pe surse, citat de AFP, că „echipele continuă să facă progrese”, iar discuțiile sunt „constructive”.

Ce trebuie să facă românii care lucrează în Marea Britanie

Cabinetul de la Londra s-a gândit deja la planul de după ieșirea din UE. În urmă cu câteva zile, autoritățile au transmis că vor deporta cetățenii țărilor din UE, după Brexit, care nu au aplicat la timp pentru a primi statutul de ședere în Regatul Unit.

Ministerul de Interne a anunțat că până acum s-au înregistrat 1,8 milioane de europeni. Termenul maxim până la care se poate aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, și până la 30 iunie 2021, dacă va fi un acord.

Ministerul Afacerilor Externe din România informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.