Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

0
968
Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania. Anul 2018 aduce un impozit pentru 54000 de pensionari datorită creșterii valorii pensiei anuale peste 9000 euro/persoană sau 18000 euro /cuplu.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

În Germania creșterea pensiilor se realizează din 1 iulie a fiecărui an , urmare creșterea prognozată de 3,09% pentru pensionarii proveniți din landurile fostei RFG și 3,23% din fosta RDG vor resimți din 1 iulie efectul impozitării pensiilor, impozit ce va fi generalizat asupra tuturor pensiilor din 2040.

Cererea pentru a primi pensia se depune în țara de reședință( rezidența în actul de identitate). Autoritatea care se ocupă de pensii va obține informațiile din toate celelalte state în care s-a plătit contribuția pentru pensie.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

– vârsta legală de pensionare este la 67 ani, în anumite condiţii la 65 de ani.
Pensiile sunt ajustate în fiecare an la data de 1 iulie. Valoarea ajustării pensiilor este stabilită de guvernul federal într-un regulament și necesită aprobarea Bundestag-ului. Ajustările pot fi definite în mod diferit, de asemenea, prin lege.
Lucrează legal

Bătrâneţile vă sunt asigurate, dacă aţi câştigat salarii mari peste hotare. Astfel, un român care lucrează legal într-una dintre ţările Uniunii Europene (UE) sau într-o regiune din Spaţiul Economic European (SEE) poate să-şi crească pensia cu ajutorul cotizaţiei plătite în statele respective.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

Când primeşti banii

Stagiul de cotizare şi vârsta standard de pensionare diferă de la o ţară la alta. Spre exemplu, dacă la noi femeile ies din câmpul muncii la 63 de ani şi bărbaţii la 65 de ani, în Germania ies la pensie, cu toţii, la 67 de ani. În această situaţie, când pensionarea nu are loc simultan, în ţările în care asiguratul a lucrat, valoarea prestaţiei va fi modificată. Astfel, dreptul la pensie va putea fi cerut doar după împlinirea vârstei stabilite în acel stat.

Calcularea pensiei

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

Calcularea pensiei se poate realiza în două etape: la nivel naţional (drepturile se acordă în funcţie de vârsta limită de pensionare şi stagiile minime de cotizare, iar la calculul pensiei se va ţine seama de toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE) sau la nivel european (fiecare ţară cumulează perioadele de cotizare şi calculează pensia. Cele două valori sunt comparate şi primiţi prestaţia cea mai mare).

Plata pensiei
Statele care plătesc pensia transferă sumele datorate într-un cont bancar din ţara de reşedinţă. Începând cu anul 2008, beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliţi în străinătate primesc pensia pe teritoriul statului de domiciliu, Casa Naţională de Pensii Publice asigurând plata pensiilor prin Citibank Europe.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Germania

Documentele necesare
Formularul de cerere E 202, formularul E 207, declaraţia pe propria răspundere, copie după actul de identitate românesc, carnetul de muncă, livretul militar, diplomă de studii, adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul de muncă.

Unde se depun
Actele se depun în ţara în care locuiţi. Instituţia de asigurări sociale din statul de domiciliu va transmite în celelalte state documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.