Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

0
807
Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania. Pentru al cincilea an consecutiv, reevaluarea este limitată la minimul de 0,25% prevăzut de lege.

Pensiile vor crește din nou minimul prevăzut de lege: 0,25%. Deoarece IPC a fost înlocuit ca referință pentru calcularea reevaluării pensiilor prin ceea ce se numește PIU în 2013 și în temeiul Legii 23/2013, creșterea anuală a valorii pensiilor au fost limitate la 0,25%.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

Acest indice include variabile, cum ar fi numărul de pensii plătite de sistem, diferența dintre veniturile și cheltuielile de protecție socială sau rata de înlocuire a pensiilor și a pensiilor, care prevede că un minim de 0,25% anual și reevaluate IPC-ul maxim a crescut cu 0,50%.

De ce a fost reevaluarea limitată la acel minim de 0,25% de la implementarea sa? Situația deficitului în care sunt conturile de securitate socială, o situație care continuă să amenințe în anii următori și slăbirea puterii de cumpărare a pensionarilor, deoarece reevaluarea (0,25%) este în mod substanțial mai mică la creșterea costului vieții (într-un mediu normal al prețurilor, inflația este în jur de 2%).

Cu acest rezultat care cedează IRP, pensia maximă ar fi fixată în 2018 la 2.580,1 euro și pensiile minime în următoarele sume:

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

Pensia pentru limită de vârstă a pensionar singur cu vârsta de cel puțin 65 de ani. În Spania, organismul competent în ceea ce priveşte formularele E este Institutul Naţional de Securitate Socială (INSS) prin reţeaua sa de centre de asistenţă (CAISS), şi organismul competent în ceea ce priveşte formularele seriei E 300 este Institutul Naţional de Ocupare (INEM) prin intermediul reţelei sale de agenţii de ocupare. Valorificarea vechimi de munca din Spania pentru pensie in Romania;

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

Valorificarea perioadei lucrate in Spania pentru pensie in Romania

La data intrunirii conditiilor de pensionare, lucratorul roman care a desfasurat activitate lucrativa pe teritoriul Spaniei va beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare realizate in Romania si Spania, in vederea stabilirii drepturilor de pensie.

Pentru a putea valorifica la pensie perioada lucrata in Spania trebuie sa fi cotizat la sistemul de securitate sociala spaniol. La data pensionarii trebuie sa completati formularele specifice pentru dosarul de pensie cu mentionarea tarilor si perioadelor in care ati lucrat si cotizat la sistemul de securitate sociala.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

De asemenea, puteti solicita la Trezoreria Securitatii Sociale din provincia spaniola in care ati lucrat, un document, „vida laboral”, care certifica perioadele de cotizare.
In Romania, institutia competenta cu administrarea si gestionarea sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale este Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Cerinţe:
Persoana trebuie să fie înregistrată, să fie asigurată sau într-o situaţie echivalentă
Să fi contribuit 180 de zile în perioada ultimilor 5 ani anteriori datei naşterii sau a datei începerii concediului medical, dacă aceasta este anterioră, sau de la data deciziei administrative sau judecătoreşti de încredinţare a copilului sau a hotărârii judecătoreşti prin care se stabilea adopţia.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

În cazul naşterii unui copil, dacă mama lucrătoare nu îndeplineşte condiţia privind respectiva perioadă de contribuţie, tatăl va putea primi indemnizaţia pentru întreaga perioadă de concediu permisă, minus 6 săptămâni.

Concediul de maternitate este de 16 săptămâni, dintre care de 4 săptămâni se poate beneficia înaintea naşterii. Acest concediu este plătit cu 100% din salariu.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Spania

Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de solicitare:

Ptr strainii rezidenti in Spania:
Ø cardul de rezidenta;
Ø pentru cetatenii statelor membreale Uniunii Europene:buletinul de identitate sau pasaportul;
Ø procura pentru reprezentare legala(unde este cazul);
Ø certficatul de inregistrare al ultimei societati unde s-a desfasurat activitatea,
Ø justificarea platilor cotizate;
Ø daca solicitantul beneficiaza de ajutor de somaj,certificatul emis de Serviciul Public de Munca
Ø certificatul de casatorie si libretul de familie (daca solicitantul este casatorit).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.