41 de români au fost exploatați în Anglia. Doi soți din România i-au păcălit

0
497
FOTO: dagmarbendel/Pixabay.com
FOTO: dagmarbendel/Pixabay.com

41 de români au fost exploatați la o fabrică de prelucrarea cărnii din Irlam, Salford. Muncitorii erau recrutați de doi soți români, care le promiteau conaționalilor locuri de muncă și cazare gratis în Anglia.

Potrivit jurnaliștilor de la Liverpool Echo, oamenii erau convinși în România să meargă să muncească. Pentru a părea cât mai credibili, cei doi soți se angajau să le plătească zborurile până în Marea Britanie.

Muncitorii erau apoi cazați în case închiriate de cei doi, câte patru în cameră, unde plăteau aproximativ 50 de lire sterline pe săptămână. De asemenea, muncitorii români nu aveau acces la conturile lor bancare și nici nu primeau date despre banii pe care îi aveau de primit în urma muncii prestate.

Muncitorii nu știau limba engleză și nici nu-și știau drepturile astfel încât a fost destul de ușor să-i păcălească și să-i exploateze fizic și financiar, e concluzia judecătorului. Bărbatul a primit 3 ani și jumătate de închisoare, iar soția sa a fost condamnată la 15 luni.

În același caz au mai fost implicați și doi britanici. Unul a primit 20 de luni de închisoare, iar celălalt 8 luni.

Nu e primul caz de acest gen în care românii cad victime ale sclaviei moderne. Recent, doi bărbați și o femeie, cu vârste între 31 și 39 de ani, de naționalitate română, au fost reținuți în Pierto de Mazaroron, provincia spaniolă Murcia. Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional și trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă.

Potrivit Gărzii Civile spaniole, românii erau recrutați, li se ofereau cazare și masă, însă nu primeau salarii. Operațiunea a fost denumită „Dracu”. Oamenii legii au confiscat 2.500 de euro, bijuterii, un automobil de lux și carduri bancare.

Ancheta a început în luna iulie, după ce 13 cetățeni români au reușit să denunțe la autorități situația de semi-sclavie în care lucrau. Victimele au fost racolate de unul dintre cei trei reținuți și au fost convinse să lucreze. Însă, apoi, când și-au cerut salariile, au început să fie amenințați și agresați fizic.

Muncitorii exploatați aveau conturi bancare înregistrate, însă toate adresele poștale erau pe aceeași adresă, care coincidea cu cea a principalului suspect. Prin urmare, toate cardurile bancare cu informațiile personale au fost trimise la adresa clanului. Astfel, toate salariile virate erau încasate de cei care îi exploatau pe muncitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.