Comunitati romanesti din Ungaria

Conform statisticilor, exista mai multe comunitati din Ungaria care s-au pastrat de-a lungul timpului, prin numeroase asezari rurale aflate la apropierea granitei cu Romania.

0
1582

Conform statisticilor, exista mai multe comunitati din Ungaria care s-au pastrat de-a lungul timpului, prin numeroase asezari rurale aflate la apropierea granitei cu Romania.
Un grup important de romani se afla in orasul Jula, dar si in capitala Budapesta,
Conform ultimului recensământ din 2011, cu privire la aceste comunitati romanesti din Ungaria, numarul romanilor a crescut substantial (de 3 ori) fata de 2001 când se declarasera doar 8000 de etnici români.

Comunitati romanesti din Ungaria:

Cetateni de limba maternă romana: 13.886 persoane
Cetateni de nationalitate romana: 26.345 persoane
Cetateni de religie ortodoxă romana: 13.710 persoane

Comunitati romanesti din Ungaria. Romanii de la Gyula (Jula)

Gyula sau Jula se afla la granita cu Romania, in dreptul localitatii Varsand. Dinspre Oradea, cel mai scurt drum spre Gyula trece prin Sarkard, dupa ce in Salonta se face dreapta parasind drumul E671.

Gyula poate fi consderata „capitala” romanilor din Ungaria, iar aici se afla peste 5000 de romani si sunt concentrati in doua mari zone: Orasul Mare Romanesc si Orasul Mic Romanesc.
Catedrala Ortodoxa Sfantul Nicolae dateaza din 1802, anul in care s-a pus piatra de temelie a lacasului de cult.
In oras se afla si busturile unor mari personalitati romanesti: Moise Nicoara, Liviu Rebreanu sau Nicolae Balcescu, potrivit adevarul.ro

Comunitati romanesti din Ungaria. Romanii de la Micherechi

In localitatea Micherechi (judetul Bekes) sunt inregistrati 2.315 locuitori. Dintre ei, 80% sunt romani. Viceprimarul Netea Berti declara ca Micherechi este cea mai compactă localitate in care se vorbeste romaneste – la primarie, la scoala si pe acasa. „Ungurii care locuiesc aici si-au dat seama ca Micherechi este o comuna romaneasca si ca trebuie sa se adapteze”, spune el pentru romanialibera.ro

Comunitati romanesti din Ungaria. Romanii din Budapesta

Oficial, la recensamantul din 2001, in Ungaria s-au declarat romani un numar de 7.995 de persoane. Reprezentantii comunitatii romanesti sustin insa ca numarul real de romani depaseste cifra de 20 de mii.
In Budapesta, romanii s-au supus unui proces de asimilare naturala si s-au indepartat de originile romanesti. Multi din urmasii romanilor care s-au stabilit aici nu cunosc nici macar limba romana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.