Cei mai inalti munti din Romania

Cei mai inalti munti din Romania apartin lantului Carpatic, impartiti in Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.

0
1848

Cei mai inalti munti din Romania apartin lantului Carpatic, impartiti in Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.
Frumusetea Muntilor Carpati poate fi admirata pe teritoriul a sapte tari, iar 51% din suprafata lor se afla in Romania.
Iata care sunt cei mai inalti munti din Romania, cu varfuri montane care depasesc altitudinea de 2500 metri.

1. Varful Moldoveanu din Muntii Fagarasului este cel mai inalt din Romania si masoara 2544 de metri. Situat in judetul Arges, el este vizibil doar de pe creata Fagarasului, datorita faptului ca majoritatea piscurilor montane din jurul sau, au peste 2400 de metri, potrivit proalpin.ro.

2. Varful Negoiu este al doilea ca inaltime, la 2535 de metri. Acest varf are pante foarte abrupte si este considerat ca fiind greu de cucerit.

3. Vistea Mare, care are 2527 de metri se situeaza pe locul al treilea. Face parte tot din masivul Fagaras si reprezinta principala cale de access catre Moldoveanu. Impreuna cu Moldoveanu, formatiei i se spune si „Marele Trapez”, sau „Acoperisul Romaniei”.

4. Varful Parangul Mare (2519 metri) este al patrulea dupa inaltime, dar este cel mai inalt varf care nu se afla in Muntii Fagaras. Situat in Masivul Parang, aici se gaseste cea mai inalta sosea din Romania: DN 67C, denumita si Transalpina.

5. Al cincilea varf provine tot din Muntii Fagaras, este denumit Lespezi si masoara 2517 metri (2522 dupa alte surse). La poalele sale se afla lacul glaciar Caltun.

6. Varful Caltun sau Cornul Caltunului este considerat „geamanul” lui Lespezi. La poalele lui se gaseste lacul glaciar omonim. Unele surse considera cele doua varfuri unul singur.

7. Varful Peleaga din muntii Retezat masoara 2509 metri si se instaleaza pe locul 7 in aceasta lista. Accesul se poate face dinspre lacul Bucura, Saua Pelegii sau Curmatura Bucurei.

8. Cu un metru mai mic, varful Papusa (2508 metri) este al doilea ca inaltime din Retezat. Dinspre varful Custura, Portile Inchise, sau Saua Pelegii se poate ajunge pe acesta.

9. Tot in Muntii Fagarasului se afla varful Vanatarea lui Buteanu si masoara 2507 metri.

10. Varful Hartopul Darei, tot din masivul Fagaras masoara 2506 metri.

Celalalte 4 varfuri de peste 2500 de metri sunt Omu (2505, Bucegi), Bucura Dumbrava (2504, Bucegi), Capul Morarului (2501, Bucegi) si Dara (2501, Fagarasului).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.