Taxa de poluare Londra. Mare Britanie interzice mașinile pe benzină și motorină

0
580
Taxa de poluare Londra FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com
Taxa de poluare Londra FOTO: MikesPhotos/Pixabay.com

Taxa de poluare Londra. La fel ca în aproape toate marile orașe din Europa, în Londra există deja o taxă pentru mașinile poluante. Însă, la nivel național, Marea Britanie a luat o decizie mult mai drastică. va interzice vânzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzină și motorină, dar și a celor hibride, începând cu 2035. Această interdicție va fi cu cinci ani mai devreme decât se preconiza, iar măsura, potrivit premierului Boris Johnson, vine pentru a reduce nivelul de poluare a aerului.

„Trebuie să rezolvăm problema emisiilor noastre de CO2. Ca ţară şi ca societate, ca planetă şi ca specie, trebuie să acţionăm acum”, a spus Boris Johnson la un eveniment organizat la Muzeul de Ştiinţă din Londra.

Cererea de vehicule electrice a crescut în Marea Britanie, însă cele clasice, pe benzină și motorină, sunt în continuare cele mai vândute, având o cotă de piață de 90%. Cei din Marea Britanie care vor să își cumpere o mașină electrică renunță de multe ori la idee pentru că rețeaua de stații de încărcare este slab dezvoltată.

Anul trecut, Guvernul de la Londra a anunţat că va investi o sumă suplimentară de 2,5 milioane lire sterline pentru a finanţa instalarea a peste 1.000 de noi puncte de încărcare pentru automobilele electrice în zonele rezidenţiale.

Analiștii spun că este o victorie importantă a automobilelor electrice, iar dacă acest model va fi copiat la nivel mondial ar putea afecta puternic țările producătoare de petrol.

O altă țară care a anunțat că interzice vânzarea mașinilor cu motoare pe bază de combustibili fosili începând cu 2040 este Franța.

Taxa de poluare Londra. Cine și cât plătește acum

Până anul trecut, în Londra exista „congestion charge”, o taxă menită să reducă traficul în centrul Londrei. Acesteia i s-a adăugat și taxa de poluare Londra. În prezent, această taxă este de 11,5 lire sterline pe zi. Cei care nu o plătesc primesc o amendă de 130 de lire sterline.

Vehiculele care trebuie să plătească taxa de poluare Londra sunt motocicletele care nu respectă standardele Euro 3, autoturismele pe benzină și autoutilitarele care nu îndeplinesc standardele Euro 4 și vehiculele Diesel și autoutilitarele care nu îndeplinesc standardele Euro 6, fabricate înainte de 2015. Mai multe detalii puteți afla de aici.

Mai multe orașe au restricționat traficul pentru mașinile poluante în special în zonele centrale. Primul oraș care a decis să interzică autovehiculele pe benzină și motorină este Amsterdam. Măsurile vor fi luate până în 2030. Astfel, din 2022, autobuzele și autocarele care emit gaze de eșapament nu vor mai avea acces în centrul orașului. Până în 2025, interdicția va fi extinsă și la ambarcațiuni, motociclete și motorete.

Începând cu 2025, vor trebui să fie între 16.000 – 23.000 de stații de încărcare pentru ca proiectul să fie viabil. Acum, în Amsterdam, sunt aproximativ 3.000 de astfel de stații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.