Marea Britanie nu mai vrea străini slab calificați. Cum va fi viața în Regat după Brexit

0
497
FOTO: tpsdave/Pixabay.com
FOTO: tpsdave/Pixabay.com

Marea Britanie va „închide robinetul” pentru străinii slab calificați, le va solicita tuturor să îndeplinească cerințe salariale și să știe limba engleză. Sunt doar câteva reguli care se vor aplica din 2021. Regatul Unit a părăsit UE pe 31 ianuarie, însă până la sfârșitul anului trebuie să respecte regulile comunitare.

Încă de anul trecut se vorbea despre un sistem de puncte prin care sunt acceptați cei care vor să vină în Marea Britanie. Imigranții, printre altele, trebuie să aibă și o ofertă clară de muncă și să îndeplinească niște condiții salariale pentru a se putea îngriji în Regat.

Aproape jumătate de milion de români au cerut viză de ședere în Marea Britanie după Brexit. Românii sunt în continuare pe locul al doilea, după polonezi, în privința numărului de cereri.

Mai exact, au fost depuse până acum 498.700 de cereri, dintre care 63.000 doar în luna ianuarie. Din cele 3,1 milioane de cereri depuse de toți străinii care se află în Marea Britanie, doar 7 au fost respinse. Dintre cererile aprobate 58% au primit Statut Stabilit (rezidență permanentă pentru cei aflați în UK de peste cinci ani), 41% Statut Pre-stabilit (rezidență temporară pentru cei aflați de mai puțin cinci ani în UK), iar 0,7% alte rezoluții.

Analiștii economici cred că vor fi probleme în Marea Britanie după ieșirea efectivă din UE. Financial Times scrie că vor fi scumpiri și o ofertă redusă de mărfuri. De altfel, ministrul Michael Gove a avertizat de luna trecută că viitoarea relație comercială a Marii Britanii cu UE implică costuri crescute și o birocrație suplimentară. Acesta a recunoscut că un nou acord „inteligent” care să reducă fricțiunile comerciale nu ar fi gata până în 2025.

Cifrele arată că aproape 80% din produsele alimentare importate de comrcianții britanici provin din UE, în mare parte prin porturile Dover și Folkestone.

FOTO: tpsdave/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.