„Operación Dracu” în Spania. Trei români sunt acuzați de scalvie modernă

0
553
FOTO: diegoparra/Pixabay.com
FOTO: diegoparra/Pixabay.com

Doi bărbați și o femeie, cu vârste între 31 și 39 de ani, de naționalitate română, au fost reținuți în Pierto de Mazaroron, provincia spaniolă Murcia. Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional și trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă.

Potrivit Gărzii Civile, românii erau recrutați, li se ofereau cazare și masă, însă nu primeau salarii. Operațiunea a fost denumită „Dracu”. Oamenii legii au confiscat 2.500 de euro, bijuterii, un automobil de lux și carduri bancare.

Ancheta a început în luna iulie, după ce 13 cetățeni români au reușit să denunțe la autorități situația de semi-sclavie în care lucrau. Victimele au fost racolate de unul dintre cei trei reținuți și au fost convinse să lucreze. Însă, apoi, când și-au cerut salariile, au început să fie amenințați și agresați fizic.

Muncitorii exploatați aveau conturi bancare înregistrate, însă toate adresele poștale erau pe aceeași adresă, care coincidea cu cea a principalului suspect. Prin urmare, toate cardurile bancare cu informațiile personale au fost trimise la adresa clanului. Astfel, toate salariile virate erau încasate de cei care îi exploatau pe muncitori.

Oamenii au fost păcăliți încă de la început. Li s-au cerut toate documentele personale pe motiv că urmează să li se facă actele de muncă. S-au folosit și de faptul că aceștia nu știau limba spaniolă. La bancă i-au însoțit ca traducători și s-au asigurat că planul lor funcționează în continuare.

Anchetatorii au descoperit că este vorba despre un grup infracțional în care fiecare membru avea câte o sarcină. De exemplu, unul dintre aceștia se ocupa de agresarea și amenințarea muncitorilor care își cereau drepturile. Acesta se dădea drept șef de echipă și responsabil al muncitorilor, astfel încât angajatorii spanioli nu cunoșteau adevărata situație.

Ancheta continuă, iar oamenii legii cred că e posibil să descopere și alte victime, dar și alți membri ai grupului infracțional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.