Pensionarii italieni sunt sfătuiți să se mute în România

0
549
FOTO: pasja1000/Pixabay.com
FOTO: pasja1000/Pixabay.com

„Vreau să mă mut în România, nu mă mai descurc în Italia cu 600 de euro pensie. Aş vrea să îmi daţi câteva sfaturi, unde pot găsi o casă în chirie cu maxim 200 de euro şi dacă pot să-mi aduc şi maşina etc?

Nu mai fac faţă în Italia. Cum aş putea să găsesc prieteni sau prietene? Am 67 de ani, mulţumesc”, este mesajul lui Salvatore T., un pensionar italian, postat pe un grup mixt româno-italian. Mesajul, postat la începutu lunii a primit sute de răspunsuri cu sfaturi.

Un cotidian italian specializat în subiecte economice, investireoggi.it, scrie într-un articol că România devine o destinație din ce în ce mai căutată de pensionarii italieni care vor să se mute în alte țări din Uniunea Europeană.

Principalul motiv este reprezentat de faptul că în România viața este mai ieftină. Jurnaliștii italieni subliniază că românii care lucrează în Italia spun că în țara natală se câștigă în jur de 400 de euro pe lună, iar cei mai mulți aleg Peninsula pentru veniturile mai mari.

Jurnaliștii italieni atrag atenția că prețurile alimentelor la supermarket sunt aproximativ egale cu cele din Italia. De asemenea, aceeași situație este și în ceea ce privește costurile pentru telefonia mobilă.

Potrivit statisticilor oficiale, în România trăiesc peste 7.000 de italieni înscriși în Registrul Italienilor din Străinătate. Însă numărul ar putea fi mult mai mare, pentru că această înscriere nu este obligatorie. Dintre cei înscriși în acest registru, 22% au peste 65 de ani și au venit în România după pensionare.

Potrivit reglementărilor UE, puteți locui în orice altă țară a spațiului comunitar dacă aveți „asigurare completă de sănătate în țara gazdă și suficiente venituri pentru a trăi acolo fără a avea nevoie de sprijin financiar”.

După 3 luni de la sosirea pe teritoriul țării respective, este posibil să vi se ceară să vă înregistrați reședința pe lângă autoritățile locale (în general, poliția sau primăria), care vă vor emite un certificat de înregistrare.

Aveți nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil și de: dovada că aveți asigurare completă de sănătate; dovada că vă puteți întreține singur, fără a fi nevoit să solicitați ajutor pentru venit – resursele pot proveni din orice sursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.