Va fi sau nu va fi Brexit pe 31 octombrie? UE: Nu! Boris Johnson: Da!

0
479
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Liderii Uniunii Europene i-au transmis premierului Marii Britanii, Boris Johnson, că nu mai există nicio cale „practică sau legală” prin care să se mai poată încheia un nou acord pe Brexit până joi, ziua în care va începe summit-ul UE la Bruxelles.

Potrivit cotidianului The Independent, premierul Finlandei, Antti Rinne, al cărui guvern gestionează președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, l-a avertizat pe Johnson că obținerea unui acord este imposibilă. Ministrul de externe din guvernul spaniol, viitorul responsabil pentru politica externă a UE, a declarat că e posibil să existe o nouă amânare a Brexitului, care ar fi trebuit să se concretizeze pe 31 octombrie.

La începutul lunii septembrie, premierul britanic Boris Johnson spunea că preferă să fie „mort într-un șanț” decât să solicite Uniunii Europene extinderea termenului pentru ieșirea țării din UE după 31 octombrie.

Parlamentul britanic a votat o lege prin care guvernul este obligat să ceară o amânare pentru Brexit în cazul în care nu există un acord cu UE.

Între timp, cabinetul de la Londra se gândește la planul de după ieșirea din UE. În urmă cu câteva zile, autoritățile au transmis că vor deporta cetățenii țărilor din UE, după Brexit, care nu au aplicat la timp pentru a primi statutul de ședere în Regatul Unit.

Ministerul de Interne a anunțat că până acum s-au înregistrat 1,8 milioane de europeni. Termenul maxim până la care se poate aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, și până la 30 iunie 2021, dacă va fi un acord.

Ministerul Afacerilor Externe din România informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.