Salarii minime în UE. Comisia Europeană vrea să stabilească un venit minim în toate țările

0
461
FOTO: martaposemuckel/Pixabay.com
FOTO: martaposemuckel/Pixabay.com

Comisia Europeană vrea să stabiliească salarii minime în UE pentru că nu toate țările au acest tip de venit. Statele care se opun acestei idei sunt în special țările nordice, precum Danemarca și Suedia. În aceste țări nu există salarii minime și oricum veniturile sunt peste media multor altor state din UE. Însă, se tem că această măsură va submina modelele lor de negociere colectivă.

Comisia Europeană transmite că numărul celor care sunt încadrați în muncă în UE este la un nivel record, însă mulți din cei care lucrează se confruntă cu dificultăți de a face față cheltuielilor de zi cu zi.

„Președinta von der Leyen și-a exprimat dorința ca fiecare lucrător din Uniunea noastră să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează.

Comisia lansează astăzi o primă etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE. Comisia adoptă în prezent o postură de ascultare: vrem să știm dacă partenerii sociali sunt de părere că este necesară acțiunea la nivelul UE și, în caz afirmativ, dacă doresc să o negocieze între ei”, transmite Comisia Europeană.

Nu va există un salariu minim valabil pentru toată Uniunea Europeană, iar o eventuală propunere va urma să țină cont de condițiile fiecărei țări, indiferent dacă constau în contracte colective de muncă sau alte dispoziții juridice.

„Unele țări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali și dispun de un mecanism de actualizare corespunzător. Justiția socială este fundamentul economiei sociale de piață europene și se află în centrul Uniunii noastre. Ea stă la baza ideii că echitatea socială și prosperitatea sunt pietrele de temelie pentru construirea unei societăți reziliente cu cele mai înalte standarde de bunăstare din lume.

A venit momentul pentru o schimbare. Schimbările climatice și degradarea mediului ne vor impune să ne adaptăm economia, industria, modul în care călătorim și muncim, ceea ce cumpărăm și ceea ce mâncăm. Se preconizează că numai inteligența artificială și robotica vor crea aproape 60 de milioane de locuri de muncă noi în întreaga lume în următorii cinci ani, în timp ce multe locuri de muncă se vor schimba sau chiar vor dispărea. Demografia Europei este în schimbare; în prezent trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă, datorită progreselor în domeniul medicinei și al sănătății publice”, mai transmite Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.