14 februarie: Ziua Indragostitilor. Cum a aparut sarbatoarea de Sfantul Valentin

14 februarie: Ziua Indragostitilor, sarbatoarea care celebreaza iubirea in aproape intreaga lume, simultan.

0
1346

14 februarie: Ziua Indragostitilor, sarbatoarea care celebreaza iubirea in aproape intreaga lume, simultan. Aceasta sarbatoare a fost preluata si de romani abia dupa anii ’90, insa putini stiu ca prima data cand a fost atestata s-a intamplat cu secole in urma.

14 februarie: Ziua Indragostitilor. Cine a fost Sfantul Valentin

Sfantul Valentin, sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfant al crestinilor romano-catolici, care a trait in secolul III.
Cea mai cunoscuta legenda vorbeste despre perioada imparatului roman Claudiu al-II-lea. Atunci, acesta a hotarat ca niciunul din soldatii Romei sa nu se mai poata casatori. El era ferm convins ca, astfel, barbatii vor merge la razboi si vor lupta ca niste adevarati soldati.
Valentin din Terni era de parere ca dreptul oamenilor de a se casatori era dat de Dumnezeu. Astfel, el a infaptuit mai multe cununii in secret ale tinerilor indragostiti, dupa ce imparatul Claudiu a interzis aceasta ceremonie.
In momentul in care s-a aflat, Claudiu l-a arestat pe tanarul preot Valentin. Impresionat de personalitatea si intelepciunea lui, imparatul a incercat sa il convinga sa renunte la crestinism si sa devina soldat roman. Cand Valentin a refuzat, el a fost intemnitat si condamnat la moartea. Pana in ziua executiei sale, preotul a trimis scrisori catre prietenii sai si le-a semnat „Adu-ti aminte de Valentin al tau”.
La data de 14 februarie 269, Valentin din Terni a fost executat.

14 februarie: Ziua Indragostitilor. Cine sarbatoreste aceasta zi

In cinstea Sfantului Valentin, in Statele Unite se sarbatoreste in fiecare an, la data de 14 februarie, „Ziua Indragostitilor”. Ulterior, aceasta sarbatoare a fost preluata si de alte popoare sau ajustata la traditiile autohtone.
In Franta, o tara traditional catolica, Valentine’s Day este cunoscuta simplu drept Sfantul Valentine si este sarbatorita ca In restul tarilor occidentale. In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscuta ca „Valentine’s Day”. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni Isi fac timp pentru a petrece Intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

In Suedia este numita ziua tuturor inimilor . Nu este o sarbatoare oficiala. In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile Incep sa creasca.
Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine’s Day, desi deja avea prin Dragobete o sarbatoare traditionala.

14 februarie: Ziua Indragostitilor. Curiozitati despre „Valentine’s Day”

  • In Evul Mediu, atat baietii, cat si fetele, trageau la sorti nume dintr-un bol, pe care trebuiau sa il poarte pe maneca toata saptamana;
  • Scriitorul Geoffrey Chaucer mentioneaza aceasta sarbatoare si in scrierile sale din 1382. In acea perioada, englezii obisnuiau in aceasta zi sa trimita biletele de dragoste pe care le numesc „My Valentine”, convinsi ca in aceasta zi pasarile se aduna si le vor trimite mai departe;
  • Prima cutie de bomboane decorata special pentru aceasta zi a aparut la sfarsitul anilor 1800;
  • In fiecare an, de 14 februarie, in casa Julietei de la Verona, Italia, sunt trimise peste 1000 de scrisori de dragoste adresate Julietei Capulet, eroina shakesperiana;
  • Istoria este marcata si de cadouri impresionante oferite de Valentine’s Day. In 1632, imparatul Shah Jajan a construit Taj Mahal pentru sotia lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.