Un fost consilier municipal din Italia îi insultă pe români, în contextul epidemiei de coronavirus

0
417
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

„Noi, cei din Lombardia, suntem ţinuţi la distanţă cu greaţă de persoane care trăiesc în mijlocul gunoaielor, sau nu au bidet şi de persoane a căror capitală are canalele pline cu copii abandonaţi”, a scris fostul consilier municipal în orașul Pavia Niccolo Fraschini.

Acesta a mai adăugat și o amenințare: „De la aceste persoane nu acceptăm lecţii de igienă. Staţi liniştiţi, când se va termina totul, rolurile se vor inversa”.

Fraschini este și purtător de cuvânt în cadrul Regiunii Lombardia. Postarea sa a devenit virală și a strâns zeci de comentarii critice. A fost ștearsă după 10 ore de pe profilul politicianului italian. Însă, înainte de a o șterge, cineva a întrebat la cine se referă declarația, iar Fraschini a spus că „la napoletani, francezi și români”.

Publicația Il Matino din Napoli scrie că este „o postare rușinoasă, care stârnit o avalanșă de insulte și l-a constrâns pe consilier să elimine textul, însă deja circulă peste tot un screenshot care a provocat indignare tuturor”.

Ambasada României în Italia a avut o reacție, pe Facebook, față de gestul politicianului Niccolo Fraschini:

„În contextul unei nefericite opinii exprimate pe o rețea de socializare de către un reprezentant al autorităților locale italiene, care ulterior a fost reconsiderată, ne exprimăm dezacordul față de astfel de gesturi care creează dezbinare, într-un moment în care avem nevoie de și mai multă solidaritate. Declarațiile cu tentă xenofobă nu oferă soluții crizei.

Amintim că ambasadorul României în Italia, George Bologan, a fost prezent la începutul acestei săptămâni în Regiunea Lombardia, pentru a transmite încredere și apropiere, în clipe dificile pe care le traversează prietenii italieni și comunitatea românească din zonele afectate. Boala nu are naționalitate, iar gândurile noastre de susținere au fost adresate deopotrivă comunității italiene și celei românești.

În astfel de situații cooperarea și înțelegerea reciprocă a măsurilor luate de fiecare stat pentru blocarea propagării virusului, schimbul de date și elaborarea unor strategii de relansare economică, după regresul acestei crize vremelnice, sunt mult mai importante decât o polemică sterilă care provoacă antagonizare, în locul încrederii și optimismului de care avem nevoie. Subscriem, de asemenea, afirmațiilor Primarului din Pavia, Fabrizio Fracassi, și ne manifestăm încă o dată solidaritatea față de cei încercați de aceste momente dificile.”

O altă declarație jignitoare la adresa străinilor a fost făcută zilele trecute și de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia. Acesta a făcut referire la chinezi: „Igiena poporului nostru, a celor din Veneto, a italienilor, prin cultura pe care o avem, este de a ne face duş, de a ne spăla, de a ne spăla des pe mâini, de a ne îngriji mult de curăţenia personală.

La fel cu alimentaţia, aceleaşi reguli, frigiderul, data de expirare a alimentelor. Ce treabă are? Are, pentru că e vorba de o chestiune culturală. China a plătit scump această epidemie, pentru că oricum i-am văzut cu toţii că mănâncă şoareci vii şi chestii de acest gen”.

La scurt timp a venit o reacție de la Ambasada Chinei în Italia, care a spus că acuzațiile sunt o calomnie la adresa poporului chinez. Guvernatorul Zaia și-a retras cuvintele și și-a cerut scuze „dacă cineva s-a simțit jignit”.

FOTO: Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.