Pensia românilor din străinătate. Anunțul făcut de ministrul Muncii

0
462
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că se va ocupa în următoare perioadă de pensia românilor din străinătate
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că se va ocupa în următoare perioadă de pensia românilor din străinătate

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a avut o întâlnire cu ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi, pentru a discuta despre pensia românilor din străinătate. Aceată discuție are loc în contextul în care stabilirea drepturilor se face chiar și cu întârzieri de trei ani.

Ministrul a spus că „se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate” și se caută soluții pentru ca lucrurile să meargă mai repede și mai ușor în ceea ce privește calculele pentru pensia românilor din străinătate.

„Un lanț întreg de probleme generează întârzieri de 1 an, 2 și chiar 3 în stabilirea dreptului la pensie pentru românii care lucrează (și) în străinătate. Personalul din casele de pensii se implică dar se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate, din țările în care muncesc românii noștri. Cu toate acestea, depășim curând etapa: nu se poate. Se pot recupera întârzierile!

Am mai făcut un pas, invitându-l pe Excelența Sa, domnul Marco Giungi, Ambasadorul Italiei în România la o discuție axată pe soluții de rezolvare. Am discutat pe cazuri concrete; vor fi contactate autoritățile italiene. Eu știu ce trebuie făcut aici, în România. Sunt probleme despre care se știa de ani de zile, doar cine nu a vrut să le vadă nu le-a văzut.

Urmăresc efectele acestei discuții cu Excelența Sa și mă pregătesc, funcție de evoluția lucrurilor, pentru următoarea acțiune prin care să ajut la recuperarea acestor întârzieri.

Urmează să mă ocup de situația românilor din Spania”, scris ministrul Violeta Alexandru, pe pagina sa oficială de Facebook.

Pensia românilor din străinătate. Care este procedura

Potrivit regulilor Uniunii Europene, dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele.Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

Vârsta legală de pensionare diferă de la o țară a UE la alta. Nu veți putea primi pensia de stat din țara în care locuiți/țara în care ați lucrat ultima dată decât din momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă ați dobândit drepturi de pensie și în alte țări, veți putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care ați împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective. Mai multe detalii aflați de – aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.