24 ianuarie 1859: Mica Unire. Cum s-a realizat Unirea Pincipatelor Romane

La 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire - Unirea Principatelor Romane, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

0
1256

La 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Romane, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Mica Unire este un eveniment care a marcat istoria Romaniei, fiind primul pas important inspre constituirea statului national roman.

24 ianurie 1859. Mica Unire a fost un proces desfasurat pe mai multi ani

Primul pas spre formarea statului roman a avut loc in anul 1848, atunci cand s-a realizat uniunea dintre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza si Gheorghe Bibescu.
In anul 1859, la scurt timp dupa numirea in functie a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei si Tarii Romanesti, s-a infaptuit „Mica Unire”.
Unirea Principatelor Române, cunoscuta ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezinta unificarea vechilor principate, Moldova si tara Româneasca, într-un Principat unit.
Unirea a avut loc intr-un context in care soarta Moldovei si Tarii Romanesti se aflau pe mainile Rusiei si ale Imperiului Otoman, care se opuneau acestei uniri.
24 ianuarie 1859 a fost momentul in care Romania avea sa se transforme intr-un stat modern, aducand pentru prima data cateva elemente occidentale in viata romanilor.

In anul 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris, se iau decizii care privesc Principatele Moldovei si Tarii Romanesti.
De exemplu, Moldovei i se ataseaza trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad.

Marele merit al lui Cuza a fost ca a reusit sa aduca recunoasterea internationala a Unirii Principatelor Române. De asemenea, prin reformele sale din toate domeniile, el a pus bazele statului român modern. Noua tara a început sa se numeasca Romania abia dupa abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactata prima constitutie.

In tot acest timp, in care doua dintre principatele romane au reusit sa se uneasca, Transilvania se afla sub stapanire austriaca, iar din 1867, sub dominatie austro-ungara, pâna la 1 decembrie 1918, cand a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.