Brexit. Marea Britanie va introduce un sistem de imigrație pe puncte

0
508
FOTO: stux/Pixabay.com
FOTO: stux/Pixabay.com

Guvernul britanic a anunțat că lucrează la un sistem de imigrație pe puncte, începând cu anul 2021. Proiectul ar putea fi pus în aplicare după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Șapte proiecte de lege care au legătură cu Brexit-ul au fost anunțate în programul de guvernare al Executivului condus de prim ministrul Boris Johnson. Unul dintre cele mai importante este legat de sistemul prin care se va reglementa imigrația în Regat.

Una dintre prevederi precizează că nu se va mai ține cont de țara din care provine imigrantul, ci de alți factori precum vârsta sau calificarea. Pe baza unor criterii, acesta va primi un număr de puncte.

De exemplu, în Australia, unde există un astfel de program, cu cât solicitantul este mai tânăr, cu atât primește mai multe puncte. Cei de peste 50 de ani nu primesc aproape niciun punct. Prin implementarea unui astfel de tip de sistem, Guvernul lui Boris Johnson susține că vrea să aducă în Regat forță de muncă calificată în sectoare în care este nevoie de profesioniști.

Străinii care se află acum în Marea Britanie trebuie să se înscrie pentru a solicita drept de rezidență în Regatul Unit. Până acum, peste 410.000 de cetățeni români au depus cerere de rezidență.

Cererea pe internet pentru „Settlement Scheme” presupune dovedirea identității persoanei, dovada perioadei de aflare în UK și un control de cazier. În caz de răspun favorabil, solicitantul primește un certificat digital.

În cazul în care Brexit-ul se va produce la începutul anului viitor, cetățenii UE vor avea ca termen limită de înregistrare pe „Settlement Scheme” data de 30 iunie 2021.

Ratificarea acordului de ieșirea a Marii Britanii din spațiul comunitar ar trebui să se facă până pe 31 ianuarie 2020. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, libertatea de mișcare se va încheia pe 31 decembrie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.