24 februarie: Dragobetele. Cum a aparut sarbatoarea indragostitilor in Romania

24 februarie: Dragobetele, cunoscuta si ca sarbatoarea dragostei la romani, isi are radacinile in traditiile dace si in credinta intr-un oarecare zeu al iubirii. Totodata, ziua de 24 februarie marca, in mod simbolic, si inceputul primaverii.

0
1269

24 februarie: Dragobetele, cunoscuta si ca sarbatoarea dragostei la romani, isi are radacinile in traditiile dace si in credinta intr-un oarecare zeu al iubirii. Totodata, ziua de 24 februarie marca, in mod simbolic, si inceputul primaverii.
Ion Ghinoiu, in „Obiceiuri populare de peste an – Dictionar” (1997), asociaza numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populara romaneasca: „zeu tanar al Panteonului autohton cu data fixa de celebrare in acelasi sat, dar variabila de la zona la zona (…), patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca”.
Pe vremuri, fetele si baietii se intalneau sa sarbatoreasca Dragobetele, pentru a ramane indragostiti pe parcursul intregului an. Daca timpul era favorabil, imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci flori de primavara.
In aceasta zi, satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala: “Dragobetele saruta fetele”. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat.

24 februarie: Dragobetele, un „Valentine’s Day” mioritic

Dupa Revolutie, romanii au inceput sa imprumute din obiceiurile occidentale si au preluat si Valentine’s Day, sarbatorit la data de 14 februarie.
Insa multi romani prefera sa ramana fideli traditiilor autohtone si sarbatoresc iubirea si la data de 24 februarie.
e 15 februarie 2016, simbolul Dragobetelui a fost ales in urma a peste 20.000 de voturi, printr-o campanie de promovare a valorilor românesti, organizata de Petrom. Simbolul ales a fost Uniunea.

Campania a supus la vot 9 simboluri, care au fost create prin sintetizarea celor mai regasite obiceiuri din traditia sarbatorii de Dragobete.

Simbolul ales, Uniunea, trimite catre ritualul pasarilor care, in acea zi, isi cautau si gaseau perechea pe viata. Ele erau primele care, odata cu dezmortirea naturii si aparitia unui nou anotimp de primavara, dadeau tonul intregului ritual de trezire la viata, prin iubire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.