Alegeri regionale în Italia. Înfrângere pentru Matteo Salvini

0
454
FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Formațiunea de extremă dreapta italiană Liga, condusă de Matteo Salvini, a fost înfrântă de Partidul Democrat (centru stânga) în alegerile care s-au desfășurat în Emilia Romagna. Salvini miza pe acest scrutin simbolic și își dorea să fie un fel de test la nivel național.

Președintele regiunii în funcție, Stefano Bonaccini (PD), a câștigat cu 51,4%. Candidata Liga, Lucia Borgonzoni, a luat 43,6%. De asemenea, aceste alegeri au fost marcate și de o prezență la vot puternică. Dacă la alegerile din 2014 au fost la urne 37% din cei cu drept de vot, acum a fost o prezență de 67,67%.

O parte din creșterea prezenței la vot ar fi fost dat de manifestații care au avut loc în mai multe orașe din Italia. După creșterea popularității partidelor extremiste de dreapta s-a dezvoltat o acțiune cetățenească denumită „Mișcarea Sardinelor”. A fost inițiată de patru tineri, și-a propus să contracareze extremismul, iar în ultimele săptămâni a strâns la diverse manifestații din orașele Italiei zeci de mii de oameni.

Reprezentanții majorității care au dat Executivul, cei de la PD și Mișcarea 5 Stele, au spus în repetate rânduri că acest scrutin regional nu va avea consecințe asupra guvernării. Însă, Matteo Salvini a insistat că în, caz de victorie, va cere demisia guvernului de Roma și apoi se vor organiza alegeri anticipate.

„După 70 de ani, a existat un meci adevărat în Emilia-Romagna. Altădată, meciul era încheiat înainte de a începe. Ceva se va schimba la Roma mâine”, a declarat Matteo Salvini în faţa presei, fără a dori să recunoască explicit înfrângerea.

Presa din Italia scrie că, având în vedere faptul că a fost foarte implicat în alegerile regionale, aceste rezultate ar putea marca „începutul unui lungi traversări a deșertului în opoziție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.