Aproape 30% din românii cu înaltă calificare locuiesc în străinătate

0
501
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Raportul „Migration and Brain Drain”, publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială, arată că 27% din muncitorii români care au specializări universitare locuiau în afara țării în anul 2017.

Cele mai afectate domenii de lipsa acestor persoane cu înaltă calificare sunt știința și tehnologia, potrivit edupedu.ro.

În raportul Băncii Mondiale se spune că „migrația persoanelor cu înaltă calificare în Europa şi Asia Centrală a crescut rapid în ultimele câteva decenii. În Europa de Est şi Balcani, schimbarea regimului și intrarea multora dintre aceste țări în Uniunea Europeană a deschis ușile Europei de Vest pentru mulți tineri profesioniști.

Ca urmare, emigrarea din România a crescut cu 287% între 1990 și 2017. Muncitorii cu înaltă calificare din România au înregistrat cea mai mare rată de emigrare: 27% din stocul total al acestor lucrători trăiau în străinătate în 2017. Acest proces a dus la deficiențe de forță de muncă, în special în domeniile științei și tehnologiei”.

Anul trecut, fostul minister al Românilor de Pretudindeni au anunțat că aproximativ 9,7 milioane de români sunt în afara granițelor. Acest număr este compus din românii din comunitățile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia sau Ucraina și cei din diaspora. Din cei 9,7 milioane, diaspora ar fi formată din 5,6 milioane de români.

„Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia.

Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, declara, la prezentarea datelor, ministrul Natalia Intotero.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prezentat un studiu finanțat de Ministerul român de Externe, care a arătat că numărul emigranților români din spațiul Europei Occidentale plasează țara noastră pe locul al cincilea în lume, raportat la numărul total al populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.