Cat costa benzina si motorina in statele UE

Dintre statele europene, Romania ocupa o pozitie fruntasa in topul tarilor cu cei mai ieftini carburanti. Cat costa benzina si motorina in statele UE vedeti in harta preturilor

0
2001

Dintre statele europene, Romania ocupa o pozitie fruntasa in topul tarilor cu cei mai ieftini carburanti. Cat costa benzina si motorina in statele UE vedeti in harta preturilor la combustili in Europa, de mai jos.

Cat costa benzina si motorina in statele UE

Portalul autostrada.md a informat la inceputul acestui an ca reducerea taxei pe valorea adaugata la TVA de la 20% la 19%, mai ales eliminarea supraacizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant, au ieftinit carburantii din Romania.
Astfel, Romania a ajuns in iulie 2017 sa inregistreze cel mai mic pret al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeana (0,997 euro pe litru cu taxe) si al treilea cel mai mic pret pentru motorina (0,977 euro pe litru cu taxe), dupa Luxemburg (0,955 euro pe litru) si Bulgaria (0,961 euro/litru).

Cat costa benzina si motorina in statele UE: Septembrie a venit cu scumpiri

Cu toate astea, carburanţii din Romania costa peste media UE, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene pretul benzinei fara taxe fiind în tara noastra de 529 de euro pentru 1.000 de litri, in vreme ce media europeană este de 526 de euro, informeaza Mediafax.

In prima saptamana din septembrie au avut loc trei scumpiri in cinci zile lucrătoare consecutive, iar acest lucru s-a intamplat si din cauza cresterii cotatiilor internationale la benzina si motorina.

„Petrolul Brent a crescut cu peste 10 procente, cu aproape 15 procente de la jumatatea lunii iulie. Pretul carburantului este afectat. In acelasi timp, performanta leului fata de dolar a fost buna, dar nu a anihilat intreaga scumpire a pretului petrolului”, explica Claudiu Cazacu, analist financiar, pentru Digi24.

Alte valuri de scumpiri sunt asteptate sa aiba loc la data de 15 septembrie si 1 octombrie.Vezi in grafic ultimele date publicate cu preturile carburantilor din Europa (sursa cargopedia.ro)

Cat costa benzina si motorina in statele UE: Se scumpesc carburantii si in celelalte tari europene

Potrivit economica.net, si in Europa vor preturile la carburnati se vor scumpi, iar aceasta urcare a preturilor este generată de creşterea cotatiilor internaţionale la benzina şi motorina, ca efect al uraganului Harvey, care a lovit Statele Unite.
Uraganul, cel mai puternic din Texas din ultimii 50 de ani, a făcut ca mai mult de un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite sa fie indisponibila. Ca atare, pretul benzinei a crescut cu 10% in doar o zi, iar pretul petrolului a crescut cu aproape 3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.