Sistemul de educatie din Italia. Ce trebuie sa stie parintii romani

0
3050

Sistemul de educatie din Italia este unul complex, fiind cunoscut faptul ca in aceasta tara se numara cateva din cele mai prestigioase universitati. Universitatea Bologna (fondata in anul 1088) sau Universitatea Padua (1222) se numara printre cele mai vechi institutii de acest gen.

Pentru parintii romani care isi cresc copiii aici, iata cateva informatii esentiale despre sistemul de educatie din Italia

Toti copiii pana la varsta de 14 ani trebuie sa urmeze un singur program compus din educatia primara si gimnaziala. In acest sens, sistemul de educatie din Italia functioneaza dupa urmatoarea structura:

  • invatamant prescolar (gradinita) – de la 2 ani si jumatate la 6 ani;
  • invatamant primar (clasele I-IV) – de la 6 la 11 ani;
  • invatamant gimnazial (clasele V-VIII) – de la 11 la 14 ani
  • invatamant liceal sau profesional (clasele IX-XII si XIII) – de la 14 la 19 ani;

Sistemul de educatie din Italia: 3 tipuri de invatamant liceal

Sistemul de educatie din Italia presupune trei tipuri de invatamant liceal: teoretic, tehnic si profesional

Liceul teoretic (Liceo): ofera pregatire teoretica, cu aprofundare a studiului pe profil uman, real sau artistic si mai putin pe profil tehnic

Institutul tehnic (Instituto tecnico): ofera atat pregatirea teoretica, dar si o specializare in domenii de economie, administratie, legislativ, tehnologic sau turism.

Scoala profesionala (Instituto professionale): Ofera pregatire practica in domenii precum inineria, gastronomia, agricultura etc.

Sistemul de educatie in Italia este organizat in doua cicluri: primul ciclu cuprinde scoala primara si scoala gimnaziala, iar al doilea ciclu cuprinde anii de liceu si scoala profesionala.

Este important sa se faca diferenta dintre invatamantul obligatoriu scolar (la implinirea varstei de 16 ani) si invatamantul obligatoriu profesional(18 ani). Astfel, daca un elev alege sa nu mai urmeze scoala dupa varsta de 16 ani, el nu va putea sa se angajeze fara a urma alte cursuri pentru diverse meserii.

Numarul mare de elevi romani prezenti pe bancile scolilor din Italia i-a facut pe multi profesori sa reevalueze programa scolara.
Astfel, sistemul de educatie din Italia cuprinde acum si numeroase cursuri, activitati individuale si ore de studiu pentru limba italiana, care sa ii ajute pe elevii straini sa se integreze mai bine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.