„Blocul românilor” din Viena. Peste 40 de familii au casă nouă în Austria

0
628
FOTO: Basilica.ro
FOTO: Basilica.ro

Peste 40 de familii din români au primit cheile unor locuințe noi situate în clădirea denumită „blocul românilor”. Imobilul este situat în proximitatea Parcului vienez Prater și este dedicat exclusiv comunității românești din Viena.

În urmă cu 6 ani, planul blocului a fost înaintat autorităților vieneze de preotul Emanuel Nuțu și arhitecții Georg Baldass și Mihaela Ionescu.

„Acestea, fiind impresionate de modul de împreună viețuire gândit și mai ales de implicarea socială a acestui proiect, au oferit o subvenție pentru construcție, ceea ce a avut ca rezultat locuințe bine realizate”, a declarat Pr. Emanuel Nuțu pentru Agenția de știri Basilica.

„Blocul românilor” se află în vecinătatea bisericii românești din Viena, care se află în proces de edificare.

La parterul blocului vor funcționa o grădiniță, un magazin bisericesc și unul cu produse tradiționale românești, un birou al Agenției de Pelerinaje al Patriarhiei Române, precum și spații comune pentru socializare.

„Așa ia naștere un colțișor de Românie, așa încercam o reînviere a satului românesc, unde toți se cunosc și comunică de la suflet la suflet”, a spus preotul comunității românești Emanuel Nuțu.

Potrivit Der Standard, statisticile arată că în Austria a doua comunitate religioasă este reprezentată de creștini ortodocși. Ultimele date oficiale arată că în 2014 erau în Austria 500.000 de creștini ortodocși, însă „în ultimii ani, cel mai mare grup de imigranți reprezentând 50% dintre aceștia au fost românii. Cu toate acestea, ei nu sunt percepuți ca migranți clasici, deoarece se deplasează în spațiul intern al Uniunii Europene”, e de părere Florian Wegscheider, reprezentant al fundației Pro Oriente.

În Austria există 17 parohii și filii ortodoxe românești care depind în mod direct de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.