Acte necesare pentru munca in Anglia. Pasi de urmat pentru a avea drepturi legale

0
1638
Acte necesare pentru munca in Anglia
Acte necesare pentru munca in Anglia. Sursa foto: https://www.colorful.hr/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-angajezi-muncitori-straini/

In ultimii ani, marile companii britanice au selectat numerosi candidati romani pentru posturi diverse, insa acestia au de parcurs cativa pasi, inclusiv de adus un dosar cu acte necesare pentru munca in Anglia. Daca v-ati decis sa va mutati in Marea Britanie, deci sa o luati de la zero, trebuie sa stiti ca pentru a lucra legal trebuie sa respectati cateva reguli. Desigur, acest demers pune la adapost atat angajatorul, dar in primul rand angajatul. Odata cu cererea mare de forta de munca au aparut si firmele obscure care promit salarii de mii de lire sterline, insa munca fie este la negru ori se desfasoara in alte conditii decat cele spuse. Asadar, aveti grija catre ce site-uri, firme trimiteti CV-ul pentru angajare. Tineti cont ca orice angajator serios va va cere urmatoarele documente:

Acte necesare pentru munca in Anglia – Dovada domiciliului (Proof of address)

Desigur, va mutati intr-o tara straina, deci va trebui sa va gasiti si un loc unde sa stati cu chirie. Dovada domiciliului este primul document necesar pentru angajare, pentru ca el va genera Numarul Unic de Asigurare, contul bancar si apoi va va aduce contractul dorit. Altfel spus, acest act va face dovada ca nu sunteti turist.

Dovada domiciliului poate fi demonstrata de urmatoarele documente:

  • contract de inchiriere
  • factura pentru utilitati, emisa pe numele persoanei in cauza
  • adeverinta emisa de proprietar prin care atesta faptul ca locuiti la adresa respectiv.

Numarul Unic de Asigurare (National Insurance Number)

Numarul Unic de Asigurare arata ca platiti contributii sociale catre statul britanic. Acesta este emis de catre Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca ( Jobcentre – nr de tel.0845 600 0643) si veti avea nevoie de urmatoarele:

  • pasaport / carte de identitate / permisul de conducere
  • oferta de angajare / contractul de munca
  • contracte de prestari / facturi pentru serviciile prestate / extrase de cont bancar.

Pentru a intra in posesia Numarului Unic de Asigurare, trebuie programat un interviu. Numarul de asigurare se elibereaza in cateva saptamani. Detalii puteti afla pe site-ul oficial www.gov.uk/apply-national-insurance-number.

Acte necesare pentru munca in Anglia – Contul bancar

Fiecare persoana care doreste sa munceasca pe teritoriul Marii Britanii trebuie sa aiba un cont bancar, deschis la una dintre bancile de aici. Pentru a vi se emite un cont aveti nevoie de pasaport, dovada domiciliului si, eventual, si documente care arata ca sunteti in cautarea unui loc de munca.

Testul de sanatate si siguranta – cardul CSCS

Cei care isi doresc sa lucreze in domeniul constructiilor vor mai avea nevoie de cardul CSCS – in engl. Construction Skills Certification Scheme. Acest document atesta ca sunetti sanatosi, siguranta si mediu si competentele profesionale.

Pentru sustinerea acestul test, trebuie sa va inregistrati pe site-ul: http://www.cscs.uk.com sau puteti suna la 0344 994 4488. Inregistrarea se face si online, cu numarul de asigurare.

Acte necesare pentru munca in Anglia  – Numarul de identificare fiscala (Unique taxpayer reference number)

Liberilor profesionisti li se va cere numarul UTR, adica numarul unic de identificare a contribuabilului. Pentru a il obtine trebuie sa va inregistrati la Inspectoratul Fiscal ca HM Rebenue and Customs – persoana care desfasoara activitate independenta.

Cazier judiciar

Cei care lucreaza in sanatate, la finante, in institutiile de invatamant, politie, cu grupuri sociale, persoane cu handicap sau copii vor avea nevoie si de certificatul de cazier judiciar. El se obtine din Romania, prin intermediul Ambasadei. Costurile verificarii variaza intre 26 si 44 de lire sterline, iar unii angajatori pot plati chiar ei.
Mai multe informatii despre verificarile DBS privind antecedentele penale, gasesti aici: https://www.gov.uk/disclosure-barring-service-check/overview.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.