Sclavie cu romani in strainatate. 3 cazuri grave din ultimii ani

Numeroase cazuri de sclavie cu romani in strainatate au fost scoase la iveala de catre autoritati, dar si de catre presa. Romani, in cautarea unui trai mai bun, barbati si femei deopotriva, au ajuns sa indure umilinta, abuzuri orice fel.

0
10103

Numeroase cazuri de sclavie cu romani in strainatate au fost scoase la iveala de catre autoritati, dar si de catre presa. Romani, in cautarea unui trai mai bun, barbati si femei deopotriva, au ajuns sa indure umilinta, abuzuri orice fel, munca asiduua pe bani de nimic sau chiar sa se confrunte cu situatii de viata si de moarte.

Sclavie cu romani in strainatate: Sclavi pe plantatie pentru 2 euro pe ora

Nu toti romanii plecati sa munceasca in strainatate reusesc sa isi construiasca un trai mai bun. Altii au ajuns mai rau decat erau in tara. Romanii care au ajuns sa munceasca pe campurile din Puglia, Sicilia si Langhe, cot la cot cu muncitorii africani, morocani sau polonezi, pot fi considerati noii sclavi ai timpurilor noastre.
Potrivit activenews.ro, peste 10.000 de muncitori romani trudesc pe campurile dogorite de soare, unde culeg rosii si pepeni verzi. Fara pauza si fara apa.
Pentru ei, munca incepe dimineata devreme la 05.00, iar la ora 10.00 soarele devine deja insuportabil.
Pentru copiii de acasa care depind de ajutorul lor, pentru speranta unui viitor mai bun, romanii muncesc pentru suma modica de 2 euro, traiesc in conditii greu de inchipuit (case darapanate, fara curent sau apa potabila), fiind inghesuiti in camerele de cazare asemenea animalelor.
Conditiile cumplite de munca si caldura infernala lasa in urma si victime, existand cazuri de romani care si-au dat ultima suflare pe campurile din sudul Italiei.

Sclavie cu romani in strainatate: Romance abuzate sexual de fermierii din Sicilia

In ultimii ani, romancele au fost extrem de expuse pericolelor din strainatate. Situatia financiara dificila si faptul ca se aflau singure intr-un loc necunoscut le-au transformat in tinte directe pentru unii angajatori.
Publicatia The Observer relateaza cazul romancei Nicoleta Bolos, care timp de trei ani a trait sub groaza ca ar putea muri in orice clipa.
Noapte de noapte, romanca dormea pe o saltea murdara dintr-o casa darapanata din provincia Ragusa, Sicilia, iar patronul ei o abuza sexual, iar daca nu se supunea, o ameninta cu arma.
„Prima data, a fost sotul meu care mi-a spus ca trebuia sa fac asta. Ca proprietarul serei care ne daduse de munca voia să se culce cu mine şi ca daca il refuzam, nu ne-ar mai fi platit si ne-ar fi alungat de pe terenul său. Am crezut că era nebun, dar cand l-am refuzat, m-a batut. Mi-a spus ca trebuia sa fac tot ce imi spunea seful nostru pentru ca era singura modalitate de a ne pastra slujba. La un moment dat, angajatorul nostru m-a amenintat cu puşca. Mi-a spus ca daca aveam sa ma misc, o sa imi zboare creierii. Apoi a plecat”, le-a povestit Nicoleta Bolos jurnalistilor britanici.

Sclavie cu romani in strainatate: „Tiganca! Esti romanca si esti sclava mea”

Nu doar Italia ofera exemple negative. Abuzurile exista si in randul romancelor plecate la munca in Austria.
Aici, ele sunt prinse intre ciocan și nicovala, adica intre intermediari si situatiile groaznice prin care trec in familiile unde sunt repartizate: inchise in casa, flamande, umilite. “Tiganca!” sau “Esti romanca si esti sclava mea” sunt cateva din jignirile pe care le-a suportat o romanca plecata la munca in Austria, dupa cum relateaza expresmagazin.ro.  Femeia, care nu a vrut sa isi dezvaluie identitatea, era platita cu 1000 de euro pentru postul de ingrijitoare. Dupa o perioada, a ajuns in situatia in care a platit ea un un pret mult mai scump: libertatea si demnitatea ei.
Umilinte, jigniri, fara mancare destula sau odihna sau chiar perversiuni sexuale, acesta este pretul pe care au ajuns sa il plateasca multe femei care au intrat in familiile austriecilor. In cazul in care ar fi facut orice fel de reclamatie, acestea erau amenintate de intermediari ca vor ajunge pe drumuri si nu vor mai primi niciun loc de munca.
Mai mult, femeile care ajung sa munceasca in Austria (majoritatea din Timisoara, Resita, Caransebes) platesc nu doar un comision atunci cand ajung in familia pentru care vor lucra, ci chiar in fiecare luna, cate 100-200 de euro, fara sa primeasca vreun fel de chitanta.

Sclavie cu romani in strainatate. Iata cum ar trebui sa te feresti de situatiile periculoase

Un prim semnal care iti va da de gandit daca e ceva putred la mijloc va fi atunci cand vei semna actele. Romancele care au ajuns victime in Austria au povestit ca au fost chemate sa semneze hartiile in baruri, benzinarii sua cafele, iar ingrijitoarele semnează fara sa ințeleaga hartiile scrise in limba germana sau li se spune sa semneze repede, chiar inainte de a intra în locuinta familiei.
De asemenea, nu accepta sa primesti mai putini bani decat suma stipulata in contract. Multe romance s-au trezit astfel, tepuite, refuzand sa faca reclamatii de teama sa nu fie alungate si sa moara de foame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.