Obiceiuri de nunta in Danemarca. De ce sparg farfurii

0
1495
obiceiuri de nunta in danemarca

Obiceiuri de nunta in Danemarca. Casătoria este un eveniment universal, dar fiecare cultură are un mod particular de a o sărbători. Spre exemplu, in Danemarca găsim câteva dintre cele mai interesante obiceiuri de nuntă. Iată câteva dintre ele:

Fastelavn

Fastelavn (se pronunţă festelaun) este una dintre cele mai cunoscute și iubite tradiții în Danemarca. Fastelavn are loc în ziua de lăsare a postului de Paști (cum ar fi la noi ziua când se mănâncă placintă), deci nu are o data fixă, ci data se schimbă de la an la an în funcție de cum cade Paştele.

Tradiția își are rădăcinile în jurul anului 1500 în Olanda, dar se regăsește în toate țările catolice ale vremii. În sudul Europei se mai numește carnaval, dar unii spun că poate însemna și “adio carne”.

Obiceiuri de nunta in Danemarca

În Danemarca și sudul Suediei există tradiția “ at slå katten af tønden” adică a bate pisica din butoi. Pisica reprezentând răul de care oamenii și locurile trebuie să se curețe înainte de Paști.
În zilele noastre Fastelavn este ocazia celor mici să se costumează își pictează față și se luptă pentru titlul de rege sau regină, dar această tradiţie o găsim la anumite nunţi din Danemarca. Ce reprezintă:

1. Se umplu mai multe butoaie de diferite mărimi cu caramele pe grupe de varstå: toți copiii între 2 și 18 ani se împart în 3 grupe și se așeza în rând asteptaand să lovesca butoiul cu caramele care este atârnat la înălțimea corespunzătoare grupei lor de varstå. Pe butoi este lipită aproape mereu o poză cu o pisică neagrå J)

2. Adulții au și ei butoaiele lor, unul pentru femei și altul pentru bărbați.

3. Când butoiul se sparge și caramelele se împrăștie pe jos, toți copiii se îngrămădesc să adune cât mai multe caramele, dar cel care a dat lovitura de grație butoiului este încoronat rege sau regină, și primește o coroană și cadou din partea organizatorilor.

4. În acestă zi se mănâncă fastelavnsboller care este tot un fel de placintă, dar umplută cu cremă de vanilie sau gem.

Altă tradiţie pe care o găsim la nunţile din Danemarca constă în faptul că în timpul petrecerii, mirele este ridicat în aer de bărbaţii invitaţi la petrecere. Cu o foarfecă, unul dintre aceştia trebuie să îi taie vârful unui ciorap mirelui. Acest lucru reprezintă fidelitatea mirelui faţă de mireasă.

Obiceiuri de nunta in Danemarca

Danemarca, pe primul loc la spart farfurii

În Danemarca, distracţia şi focurile de artificii sunt completate de farfurii sparte. Cu cât grămada de cioburi la uşa lor este mai mare, cu atât danezii sunt mai fericiţi. Pe tot parcursului anului ei păstrează vasele uzate pentru ca în noaptea de Reve­lion să le spargă la uşile prietenilor. Mai multe cioburi înseamnă mai mulţi prieteni, de unde şi dorinta lor a-şi găsi curtea sau holul plin de farfurii şi căni sparte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.