Cat costa painea in UE

Desi multe alimente gasite pe rafturile magazinelor din Romania sunt la acelasi pret sau poate chiar mai mari decat cele din alte tari europene, situatia se schimba atunci cand vine vorba de alimentul de baza al romanilor,painea.

0
2652
Various bread type on shelf. Bakery shop concept

Desi multe alimente gasite pe rafturile magazinelor din Romania sunt la acelasi pret sau poate chiar mai mari decat cele din alte tari europene, situatia se schimba atunci cand vine vorba de alimentul de baza al romanilor, painea.
Painea si cerealele din tara noastra costa jumatate din media preturilor inregistrate in Uniunea Europeana. Aliementele pe baza de cereale au preturi mai mici decat cele consemnate in cele 38 de state europene, potrivit unui studiu desfasurat de Eurostat, anul trecut.

Iata, asadar, cat costa painea in UE:
Potrivit Agerpres, chiar si in tari non-UE precum Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia Hertegovina si Kosovo preturile la paine sunt mai mari decat in Romania.
In Europa, insa, cele mai mari preturi se inregistreaza in Danemarca (145% din media din UE), Suedia (124%), Austria (120%), Irlanda si Finlanda (ambele cu 119% din media din UE).
In Anglia, de exemplu, cea mai ieftina paine feliata poate fi achizitionata cu 0.40 lire sterline si poate urca pana la 1,40 lire sterline.
Totusi, daca o paine feliata, conform raportului, poate fi cumparata in Romania cu 0,5 euro, aceeasi paine costa in Austria 4,98 de euro. In italia, o paine poate fi cumparata cu 2,74 de euro.
Sunt, insa, si tari unde painea este mult mai accesibila decat la noi, cum este cazul Bulgariei (0,73 de euro) sau Cehiei (0,93 de euro), potrivit economica.net.

Cat costa painea in UE, in raport cu restul alimentelor

Printre produsele analizate de Eurostat se numara painea, carnea, laptele, branza si ouale, bauturile non-alcoolice si tigarile. La toate aceste produse, preturile din Romania sunt sub media din UE, fiind cele mai mici la paine (53%), pe locul al treilea, după Polonia si Bulgaria, la carne (60% din media din UE fata de 54% în Polonia si 55% în Bulgaria) si relativ apropiate de media din UE (92%) in cazul laptelui, branzei și oualor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.