
Craciunul in Germania este o sarbatoare la fel de populara ca in ale state ale lumii. Nemtii au propriile lor traditii de Craciun, fie ca e vorba de targuri si obiceiuri sau ritualuri religioase.
Craciunul in Germania. Pregatiri religioase
Cu putin timp inainte de Craciun („Weihnachten” – denumirea in germana), multi germani tin Postul Craciunului (in germana, „Advent”). La fel ca postul crestin, acesta reprezinta un timp de pregatiri religioase pentru intampinarea Copilului Hristos („das Christkind”).
In cele patru duminici ale postului, germanii obisnuiesc sa tina in casa o coronita din ramuri de brad, prevazuta cu patru lumanri. Fiecare lumanare este aprinsa, in mod succesiv, in fiecare duminica pana la sarbatoarea Craciunului.
In seara de ajun, familiile merg impreuna la catedralele germane, dupa ascultarea slujbei religioase din seara de Ajun.
Craciunul in Germania. Traditii si obiceiuri
Germania a oferit lumii obiceiul de a impodobi bradul de Craciun, care initial era decorat cu panglici colorate, lumanări si diferite dulciuri. Nemtii practica obiceiul de a aprinde cate o lumanare in cele patru duminici dinaintea sfintei nopti care semnifica nasterea Mantuitorului.
Craciunul in Germania. Traditii si obiceiuri
Targuri de Craciun se deschid peste tot, figurinele din turta dulce, prajiturile, articolele de artizanat si obiectele confectionate din ceramica intesand pietele de Craciun din Dresda, Nurrenberg si Berlin. Pietele gazduiesc si diferite festivitati, actori profesionisti sau amatori care interpreteaza scene cu tematica specifica impanzesc strazile in spectacole atractive, procesiunea magilor fiind la loc de cinste, potrivit ziarulunirea.ro.
Pe tot parcursul lunii lui decembrie in diferite localități ale Germaniei la Iarmarocul de Craciun se vand diverse jucarii sau produse alimentare, numai bune de pus pe masa de Sarbatori.
In perioada Craciunului, germanii obisnuiesc sa coaca și prajitura traditionala-„Weihnachtsplaetzchen”, pentru masa de Craciun. Prajiturile au forma de animale ce erau sacrificate de stramosii germani. Aceste patiserii figurative, a caror retete difera de la regiune la regiune, iau deseori și forma de stele, ca moștenire a credintei in puterea magica a acestora.