O femeie care suferea de „sindromul Italia” și-a omorât fiul

0
555
FOTO: THRSTN92/Pixabay.com
FOTO: THRSTN92/Pixabay.com

O mamă din Botoșani și-a ucis fiul în vârstă de 17 ani și apoi a încercat să-și ia viața. Tragedia a avut loc luni dimineață, în localitatea botoșăneană Săveni. Aceasta suferea de „sindromul Italia”.

Apropiații spun că femeia, în vârstă de 52 de ani, a lucrat mai mulți ani în Italia și  revenit în țară în primăvară. De atunci era foarte retrasă, potrivit Știrile Pro TV.

Întreg incidentul ar fi început de la o ceartă dintre mamă și fiul ei. Femeia s-a înfuriat și l-a atacat cu un cuțit. Apoi, după ce a văzut că băiatul nu mai respiră, a încercat să se sinucidă cu același cuțit.

În ultimii ani, doar la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au fost internate peste 200 de femei cu diverse afecțiuni psihice declanșate la femei care au plecat să lucreze în străinătate, departe de familii.

„Sindromul Italia şi-a capătat numele de la ţara în care se duc cei mai mulţi români şi est-europeni la muncă temporară. Deşi el nu este recunoscut sub acest nume de tratatele de specialitate precum DSM, din punct de vedere psiho-social, Sindromul „Italia” reprezintă o sumă de simptome din spectrul depresiei care apare atât la persoanele care pleacă la muncă în alte ţări, cât şi la copii rămaşi singuri în ţară pe perioada în care părinţii sunt plecaţi la muncă.

În cazul părinţilor este vorba de dorul de ţară şi de copii peste care se suprapun dificultăţile găsirii unui loc de muncă printre străini şi constrângerile financiare. În cazul copiilor, este vorba de sentimentul de abandon, de anxietate, de dor de părinţii plecaţi peste care se suprapune o socializare defectuoasă.

„Sindromul Italia” este un factor favorizator al abandonului şcolar la copii, al delincvenţei juvenile ca şi rezultat al lipsei de educaţie, al socializării deficiente si al anturajelor nepotrivite.

Această dublă semnificaţie a termenului de Sindrom „Italia”, referitoare la atât la adulţii plecaţi la muncă dar şi la copii rămaşi acasă şi-a căpătat recunoaşterea din realităţile de zi cu zi şi nu pe baze academice”, a explicat psihologul Cezar Laurențiu Cioc, pentru Libertatea.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.