Emigrarea in Islanda. De ce acte ai nevoie si cum te integrezi in societate

Islanda este una din tarile nordice care se poate lauda cu cel mai ridicat nivel de trai. Aici, criminalitatea este aproape inexistenta, iar oamenii sunt multumiti de conditiile de viata. Iata ce trebuie sa stii despre emigrarea in Islanda.

2
12469

Islanda este una din tarile nordice care se poate lauda cu cel mai ridicat nivel de trai. Aici, criminalitatea este aproape inexistenta, iar oamenii sunt multumiti de conditiile de viata. Iata ce trebuie sa stii despre emigrarea in Islanda.

Emigrarea in Islanda. Actele necesare

Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, Islanda a deschis piata muncii pentru cetatenii romani. Astfel, romanii pot calatori in Islanda doar in baza pasaportului sau a cartii de identitate, potrivit informatiilor furnizate de mae.ro.
Mare atentie la valabilitatea actelor. Pentru emigrarea in Islanda, acestea trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei.

Emigrarea in Islanda. Unde muncim?

In Islanda, autoritatile elibereaza permisul de sedere pentru motive de munca dupa modelul scandinavic: rezidenti ai Spatiului Economic European (SEE) si non-rezidenti SEE.
Astfel, romanii vor intra in prima categorie. Guvernul islandez are obligatia de a acorda prioritate pe piata muncii interne lucratorilor din statele membre SEE.
Rezidentii SEE au dreptul sa ramana in Islanda si sa lucreze fara un permis special pana la trei luni sau sase luni daca sunt in cautarea unui loc de munca. Daca acestia intentioneaza sa se stabileasca pentru o perioada mai mare de sase luni, atunci este necesar sa obtina un permis de sedere, pentru care se poate aplica dupa sosirea in Islanda. Orice angajare in Islanda trebuie raportata de catre angajator la Directia Muncii islandeze. Vinnumálastofnun (Directorate of Labour, Hafnarhúsið Tryggvagata, 150 Reykjavík, Tel.: (+354) 515-4800, http://english.vinnumalastofnun.is/home/).

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze misiunii diplomatice a Romaniei acreditate in Islanda (Ambasada Romaniei la Copenhaga/Danemarca) si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Ce trebuie sa mai stiti despre Islanda

Odata cu emigrarea in Islanda, trebuie sa cunoasteti cateva aspecte importante despre aceasta tara.

In Islanda, asigurarea medicala este obligatorie. Inainte sa va deplasati din Romania, este recomandat sa incheiati o asigurare de calatorie, medicala si de viata.
Serviciile medicale vor fi prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare.
In Islanda, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului
Limitele de viteza sunt: 50km/h in interiorul localitatilor si 80 km/h in afara localitatilor.
Permisul de conducere romanesc este valabil 90 de zile de la data intrarii in Islanda.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.