Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2). Cati bani iti datoreaza Statul

0
986
Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2)

Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2). Un român care a contribuit în ultimii şase ani la sistemul de pensii private obligatorii – aşa-numitul Pilon II – a strâns până acum, în contul individual de economii, circa 2.500 de lei, echivalentul a 562 de euro, reiese din datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2)

În total, cele 6,1 milioane de persoane înscrise în Pilonul II au acumulat 14,8 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro).

Suma acumulată în contul fiecărui cetăţean înscris în Pilonul II provine din contribuţiile vărsate de acesta la stat (4,5 puncte procentuale din CAS) şi redirecţionate către fondurile private, la care se adaugă câştigurile aduse de aceste fonduri în urma investiţiilor făcute.

Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2)

Un absolvent de facultate care se angajează la vârsta de 23 de ani, pe un salariu brut de 1.300 de lei, va avea la pensie venituri suplimentare de circa 735 de lei din Pilonul II, potrivit calculelor conso.ro. Asta în condiţiile în care se pensionează la 65 de ani, iar salariul îi creşte în medie cu 2% pe an până la vârsta de 40 de ani şi cu 1% pe an de la 41 la 50 de ani.

Aceste venituri pot fi rotunjite dacă angajaţii decid să participe şi la Pilonul III de pensii private facultative. În prezent, doar 320.000 de români sunt înregistraţi la acest pilon. În medie, ei aveau în cont, la nivelul lunii martie, circa 2.642 de lei.

Companiile care participă la Pilonul III administrau la finele primului trimestru fonduri de 845,2 milioane de lei, echivalentul a 190 de milioane de euro.

Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2)

Un angajat care a intrat anul acesta pe piaţa muncii şi care vrea să se bucure la pensie de venituri lunare de circa 2.000 de lei trebuie să cotizeze la Pilonul III cu circa 160 de lei pe lună. Calculul a ţinut cont de faptul că pensia de stat pe care o va primi va fi de 1.000 de lei, dar şi că perioada de contribuţie la pensia facultativă este de 30 de ani.

Un calcul exact este imposibil de făcut deoarece eventualele venituri estimate depind de perioada de cotizare, de valoarea contribuţiei (direct proporţională cu veniturile contribuabilului), dar şi de randamentul fondurilor care administrează aceste sume (dependente la rândul lor de evoluţii viioare ale mediului economic şi ale pieţelor de capital).

Cum iti calculezi pensia privata (pilonul 2)

Cei care vor, însă, să aibă o pensie de 1.000 de euro lunar trebuie să pună mult mai mulţi bani deoparte.

Pentru a strânge 180.000 de euro la 65 de ani, su­mă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de eu­ro pe lună (timp de 15 ani), sunt ne­cesare economii de circa 410 lei (91 de euro) pe lu­nă timp de 45 de ani, adică de la vâr­sta de 20 de ani, po­­trivit unei analize a Ziarului Financiar , luând în calcul o dobândă sau randament anual mediu de 5%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.