Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia. Nu e deloc usor

0
953
ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia.Nu este usor sa intelegi cum functioneaza sistemul de pensii din Marea Britanie. Faptul este ca pur si simplu exista mai multe optiuni cum poti sa economisesti banii pentru atunci cand nu o sa mai poti lucra.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

Acest tip de pensie se plateste persoanelor care indeplinesc toate cerintele (vezi mai jos) pentru pensie sau celor care au ajuns la varsta de pensionare. Acest lucru depinde de marimea contributiilor la asigurarile sociale si este alcatuita din cateva componente.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

In prezent, varsta de pensionare in Marea Britanie este: pentru barbati 65 ani, iar pentru femei – 60 de ani. Cu toate acestea, aceste criterii se vor aplica numai celor nascuti inainte de 5 aprilie 1950 (inclusiv). Mai tarziu (incepand cu 2010), limita de varsta pentru femei va creste treptat pana in 2020 si va ajunge la 65 de ani.

Deci, pentru femeile nascute intre 04.06.1950 si 06.04.1955, varsta de pensionare va fi intre 60 si 65 de ani. Iar pentru cele nascute intre 04.06.1955 si 05.04.1959 pensia de stat va fi acordata numai la varsta de 65 de ani. Varsta de pensionare poate fi calculata aici 

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

Din 2024 pana in 2046 la fiecare doi ani se va marii varsta de pensionare atat pentru barbati cat si pentru femei, de la 65 la 68 de ani. Prima schimbare de acest fel va avea loc intre 2024 si 2026.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

Pot beneficia de o pensie?

Aceasta este, probabil, cea mai importanta intrebare. Din pacate, un raspuns simplu si clar la aceasta intrebare nu exista. Pe scurt, in cazul in care ati ajuns la o varsta de pensionare, iar atat dumnevoastra cat si partenerul dumnevoastra ati platit contributii la asigurarile sociale, sunt multe sanse sa aveti dreptul la o pensie.

Aici puteti verifica ce pensie ati acumula

Cum sa completati o cerere pentru pensie?

De obicei, fiecare persoana cu patru luni inainte de varsta de pensionare primeste o invitatie de a solicita pensia. Daca nu primiti o astfel de invitatie cu trei luni inainte de implinirea varstei de pesionare, trebuie sa apelati la numarul 0800 731 7898 in zilele de lucru de la 8 am la 20 pm pentu a primi informatii suplimentare cu privire la pensii.
Veti primi un formular special de cerere care trebuie completat si trimis la adresa biroului local de pensii.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

Cererea poate fi completata si on-line la adresa aceasta, dar in primul rand va trebui sa va inregistrati si sa obtineti acces la “Government Gateway”.

Acordurile intre tarile UE

In fiecare tara din UE legile cu privire la sistemul de pensii si alte indemnizatii sunt diferite. In general, regula este ca pensia va fi platita din tara in care se platesc contributiile la asigurarile sociale. In cazul in care ati platit contributii in mai multe tari, veti primi o parte din pensie conform criteriilor specifice din fiecare tara.

Ce trebuie sa faci, ca roman, ca sa obtii pensie in Anglia

Unde trebuie sa va adresati?

Tinid cont de faptul ca problema pensiilor este destul de comuna, inainte de a lua o decizie cu caracter obligatoriu merita ascultata opinia specialistului.

Informatia gratuita este disponibila la Autoritatea Serviciilor Financiare (in engl. Financial Services Authority – FSA) apeland la numarul 08456061234 sau on-line: http://www.fsa.gov.uk.

Biroul de consultanta cu privire la probleme de pensii (in engl. Pensions Advisory Service), tel: 08456012923 in zilele de lucru intre orele 9-17 sau on-line:

http://www.pensionsadvisoryservice.org.uk.
Informatii cu privire la pensia de stat: Oficiul de venituri si vama (in engl. HM Revenue & Customs) la tel:. 08456086000 in zilele de lucru intre orele 8.30 – 17 sau on-line: http://www.hmrc.gov.uk.
Informatia contra plata poate fi furnizata de consilierii financiari independenti. Agentii recomandati de FSA puteti gasi aici: http://www.unbiased.co.uk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.