Pensia privata in Spania. Ce trebuie sa faci

0
919
Pensia privata in Spania

Pensia privata in Spania. În cazul persoanelor care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acordă atât cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare, cât şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii.

Persoanele interesate putând solicita obţinerea drepturilor de pensie în momentul îndeplinirii criteriilor legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale pentru perioade de peste un an.

Pensia privata in Spania

Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat (fiecare stat plăteşte partea de pensie pentru anii cotizaţi pe teritoriul său).

Un român care a lucrat în străinătate şi acum stă în România poate depune cererea de pensionare la casa teritorială de pensii din zona unde acesta locuieşte cu forme legale. Aceasta doar după îndeplinirea condiţiilor minime de pensionare.

Pensia privata in Spania

Cererea este însoţită, printre altele, şi de copii după act de identitate, carnet de muncă sau diplomă de studii, lista întreagă fiind disponibilă şi online pe portalul Casei de Pensii. Din acel moment, CNPP se va ocupa inclusiv de identificarea drepturilor ce i se cuvin persoanei care a avut raporturi de muncă şi peste graniţă. Vorbim aici, în primul rând, de ţări din Uniunea Europeană sau din Spaţiul Economic European.

Pensia privata in Spania

Altfel spus, se stabileşte care este cuantumul unei astfel de pensii Z raportată la numărul de ani lucraţi efectiv în România, în acest caz 21 de ani, după o formulă de calcul de tipul Y * 21 ani/31 ani = Z. Într-un final, Casa de Pensii compară pensia pro-rata Z şi pensia naţională X şi stabileşte că va rămâne scris pe buletinul de calcul pensia cu valoarea cea mai mare dintre cele două.

Pensia privata in Spania

Acte ptr strainii rezidenti in Spania:
Ø cardul de rezidenta;
Ø pentru cetatenii statelor membreale Uniunii Europene:buletinul de identitate sau pasaportul;
Ø procura pentru reprezentare legala(unde este cazul);
Ø certficatul de inregistrare al ultimei societati unde s-a desfasurat activitatea,
Ø justificarea platilor cotizate;
Ø daca solicitantul beneficiaza de ajutor de somaj,certificatul emis de Serviciul Public de Munca
Ø certificatul de casatorie si libretul de familie (daca solicitantul este casatorit).
În cazul în care participantul la Pilonul II de pensii private moare înainte de a intra în posesia pensiei private, banii din fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci vor fi transferați într-un cont nou, deschis pe numele moștenitorului. În situația în care sunt mai mulți moștenitor, aceștia trebuie să facă un partaj înainte de a solicita banii din fondul de pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.